În cartea „Zori însângerate”, scrisă de col. SRI (r) Tudor Păcuraru și conf. univ. dr. Florian Bichir, sunt prezentate documente exclusive și mărturii verificate despre acel moment, început în anul Revoluției și care a culminat cu evenimentele de la Târgu-Mureș din martie 1990.
Prima coliziune interetnică din estul post-comunist al Europei
Prezent în cea mai recentă ediție a podcastului HAI România, fostul colonel SRI Tudor Păcuraru a dat informații exclusive despre implicarea filosofului Mihai Șora în Conflictul interetnic de la Târgu Mureș este cunoscut și ca Martie negru, în maghiară. Confruntările au avut loc între 19 și 21 martie 1990, având ca efect moartea a 5 oameni și rănirea a sute de oameni. Este considerată ca fiind prima coliziune interetnică cu decese din estul post-comunist al Europei.
Legătura cu agentul secret al Securității ungare
Invitatul jurnalistului Mirel Curea în studioul EVZ-Capital a punctat că filosoful Mihai Șora, la acel moment ministru al Educației în guvernul Roman, a avut un rol important în acel conflict. După cum a afirmat colonelul Tudor Păcuraru, filosoful a fost agent KGB, dar și agent al Securității din perioada când făcea echipă cu Zigu Ornea și Pavel Apostol, alături de care a depus mărturii cheie în faimosul proces Noica-Pillat din anii 60.
„În decembrie 1989, din nou Uniunea Sovietică a devenit stăpâă pe situație la București. Și-a reactivat ce putea reactiva. Dl. Zigu Ornea era prea bătrân și prea compromis ca să-l mai propulseze, l-au făcut șef de editură. Pavel Apostol fugise deja, Mihai Șora a fost numit ministru al Educației. E o mică problemă aici. La acel moment Uniunea Sovietică începuse deja să se fisureze și autoritățile sovietice vorbeau pe mai multe glasuri, care uneori se contraziceau”, a punctat editorialistul EVZ.
Tudor Păcuraru a observat în continuare că Mihai Șora a redevenit important pentru KGB mai ales prin prisma relației sale cu vechiul activist comunist Király Károly, etnic maghiar.
„Unul dintre aceste glasuri a fost Király Károly, care și el făcea parte, alături de vechiul său prieten Mihai Șora, din Guvern ca viceprim-ministru, Dânsul era corp fișat de către Securitatea română cu mulți ani în urmă, adică agent sovietic. L-a contactat pe domnul Mihai Șora spunându-i că are ordin – nu știu dacă a spus de unde, de la Moscova sau de la Iliescu, dar era cam același lucru – să semneze un ordin de ministru pentru segregarea etnică a școlilor din Târgu-Mureș.
„KGB nu avea alt agent”
Mihai Șora în acel moment era descoperit în sensul că dispariția Securității dusese la caducitatea angajamentului său din 1962. KGB-ul își amintise de dânsul și de mulți din cei care trădaseră trecând de partea securiștilor, îi amenința acum cu împușcarea dacă nu se conformează.
Așa că Șora a semnat faimosul ordin de ministru prin care la Liceul Bolyai din Târgu-Mureș au fost aruncați în stradă copiii românilor din 14 clase de liceu. După care, în baza aceluiași ordin de ministru, a început epurarea de elementul românesc, de profesori și de elevi a tuturor liceelor din Târgu-Mureș. Ăsta a fost detonatorul evenimentelor din martie 1990.
Király Károly a mințit de mai multe ori, el de multe ori s-a erijat în emisar al sovieticilor și nu era. De fapt era emisar al organelor de Securitate ale Republicii Populare Ungare.
De mai multe ori s-a erijat în emisar al lui Iliescu, dar Iliescu habar n-avea. Din această cauză s-a luat măsura eliminării sale rapide din CPUN. S-a retras în Ungaria și n-am mai auzit de el. Problema este că sovieticii nu erau de acord cu izbucnirea unui război civil în Transilvania pe baze etnice fiindcă promiseseră Occidentului că livrează lagărul comunist în bună stare. (…)
Din această cauză Șora nu a primit acceptul să se retragă din Guvernul Roman. Prezența sa acolo nu mai depindea de voința sa. Voința sa a fost să se retragă. Sovieticii au spus că să stea acolo și să repare ce e de reparat, fiindcă nu aveau alt agent cu care să cârpească situația.
A cârpit, n-a cârpit, asta a fost, după căderea Guvernului Roman s-a reorientat spre GDS (n. red. – Grupul pentru Dialog Social), unde a găsit o mulțime de persoane care nu-I cunoșteau trecutul”, a mai relatat invitatul.
Planul „Aurora Zorilor”
„Zori Însângerate” ilustrează evenimentele și conflictele din perioada lunii martie 1990 de la Târgu Mureș, prin analiza celor două volume ale Dosarului 019150, ambele însumând 453+1 file de date și informații a Biroului „B” (Contraspionaj) de la Târgu Mureș, mare parte dintre ele fiind verificate, potrivit autorilor cărții.
Evenimentele s-au desfășurat sub egida Planul „VIRRADAT”\„AURORA ZORILOR” conceput de liderii de la Budapesta, școliți în „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova.
Potrivit autorului volumului, pregătirea Planului „Aurora Zorilor” – IV a durat aproape un an (mai 1989 – martie 1990), iar punerea în operă a implicat mii de ”elemente turbulente”, zeci de ofițeri de informații acoperiți, ale căror acțiuni în teren au fost supervizate de ambasadorul R.P. Ungare la București și de atașatul militar al Ungariei, col. Sándor Arady.