Mihail Neamțu este de părere că odată cu venirea lui Joe Biden la conducerea SUA, incidența războaielor a crescut, iar odată cu ea, situația la nivel mondial s-a degradat.

El susține că Occidentul este și el slăbit de ceea ce se întâmplă și totodată a confirmat faptul că regimul construit de Putin este într-adevăr unul ”intolerabil”.

„Incidența războaielor a crescut. Din păcate, Occidentul a fost slăbit și iartă-mă, deși nu am obosit niciodată să spun că Vladimir Putin este un criminal și că regimul pe care el l-a instalat în ultimii 10-15 ani este un regim autocratic intolerabil pentru un om cu instincte conservatoare cum sunt eu, cum sunt cei care ne ascultă, trebuie să admitem că această formă de entuziasm care am văzut-o în prima parte a războiului s-a cam disipat și să mai admitem lucru”, a spus el.

Ucraina riscă să piardă accesul la mare

Referitor la situația din Ucraina, Mihail Neamțu susține că singura victorie a fost păstrarea Kievului. De cealaltă parte, Ucraina riscă să piardă accesul la Marea Neagră.

„Nu există niciun Stalingrad în Ucraina, unde să îl vezi pe Zelenski opunând rezistență trupelor invadatoare. A existat un moment de victorie indiscutabilă pentru Ucraina care s-a numit Kiev. Dar, perspectiva ca Ucraina să piardă atât estul cât și accesul la mare este o perspectivă din păcate pentru ucraineni foarte reală”, a spus acesta.

Mihail Neamțu a vorbit și despre urmările războiului din Ucraina asupra SUA, în condițiile în care prețul benzinei a ajuns la valori record în California, o zonă dependentă total de transportul auto.

Totodată, el s-a arătat dezamăgit de faptul că în ciuda discuțiilor referitoare la un acord de pace, nimeni nu a căutat o soluție diplomatică, care să presupună o gândire strategică.

În acest sens, Neamțu se întreabă unde sunt diplomații care ar trebui să se ocupe de aceste aspecte, dar și cum ar arăta linia de dialog dintre SUA și Rusia, având în vedere situația actuală.

Mihail Neamțu, despre implicarea SUA în războiul din Ucraina

„Mai este ceva. Când galonul de benzină a ajuns 7,5 în California, acolo e o dependență totală de transportul auto. În aceste condiții încep și americanii să ceară un lucru firesc: pacea.

Pe mine ce m-a deranjat în ultimele luni este că nu am auzit un discurs care să ia în calcul și diplomația. Soluția militar e o soluție de moment, dar soluția diplomatică este o soluție care trebuie să implice o gândire strategică . Unde sunt diplomații? Unde sunt făcătorii de pace și cum arată linia de dialog între Moscova și Washington?

Mie mi se pare esențial să ieșim din această logică confruntațională. Nu poți să nu vorbești și despre importanța și iminentă unei păci între două țări”, a mai spus Mihail Neamțu, la Evz Play.