EXCLUSIV. Mihnea Cătuți, despre sistemul energetic: Există un efect de canibalizare între producători

podcast Esențial 6 august

SURSA FOTO: Capital

În cadrul podcastului „Esențial”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”, Mihnea Cătuți, director de cercetare-dezvoltare al Energy Policy Group. a făcut precizări legate de sistemul energetic.

Mihnea Cătuți: Există un efect de canibalizare între producători

Invitatul de astăzi al podcastului ”Esențial” a fost Mihnea Cătuți, director de cercetare-dezvoltare al Energy Policy Group. Un expert care este de părere că trăim un moment de cotitură pentru economia României și pentru sistemul energetic național.

Modelul economic care a funcționat în România în ultimul sfert de secol trebuie să se schimbe, este de părere Cătuți, pentru a avea o șansă în viitor. Pariul său merge către investiții în energie regenerabilă.  Mihnea Cătuți a vorbit despre sistemul energetic și despre operatorii de sisteme de distribuție.

Specialistul a explicat că există o deficiență în legislația europeană, care împiedică operatorii de sisteme de distribuție să dețină sisteme de stocare de energie decât în condițiile în care nu există altcineva interesat de aceste investiții. El a subliniat că, în prezent, nici operatorii de distribuție, nici investitorii externi nu fac investiții în sisteme de stocare, rezultând într-o lipsă de astfel de capacități.

Totuși, a menționat că, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt prevăzute investiții de aproximativ 480 de MW în stocare. Cătuți a adăugat că, până la finalul PNRR-ului, în jurul anului 2027, ar trebui să fie instalate aceste capacități în sistemul energetic național.

„Există o deficiență a legislației europene. În momentul de față, operatorii de sisteme de distribuție nu pot deține sisteme de stocare decât dacă nimeni altcineva nu este interesat. (…) Problema este că la noi nimeni nu face, nici din afara acestor distribuitori, investițiile, nici ei nu le fac, deci nu le face nimeni.

Vestea bună este că în PNRR, avem prevăzută o investiție de circa 480 de MW. Deci, până la finalul PNRR-ului, undeva în 2027, ar trebui să existe aceste capacități instalate în sistemul energetic național”.

Mihnea Cătuți a declarat că observă o tendință tot mai pronunțată în rândul dezvoltatorilor de a proiecta de la început sistemele de energie cu baterii, ca urmare a dezechilibrelor actuale din piață. El a explicat că, pe măsură ce capacitatea de energie regenerabilă crește, apare un efect de canibalizare între producători.

Vârful de producție este în miezul zilei

Acest fenomen se datorează faptului că toate panourile fotovoltaice tind să producă energie într-un interval similar, cu un vârf de producție în mijlocul zilei. Ca urmare, în momentele în care toți producătorii generează energie simultan și se intră pe piețele spot, prețul energiei scade semnificativ.

Mihnea Cătuți a subliniat că din această cauză au existat prețuri negative în lunile mai și iunie. Având în vedere aceste fluctuații și prețurile scăzute, dezvoltatorii preferă să stocheze energia produsă în timpul vârfurilor de producție și să o injecteze în sistem doar atunci când prețul este mai ridicat, pentru a maximiza profitul. Această abordare le permite să-și optimizeze veniturile obținute din energia regenerabilă.

„Vedem din ce în ce mai mulți dezvoltatori, care tocmai din cauza acestor dezechilibre care au loc, în momentul de față, în piață, preferă, de la început, acum, să gândească sistemul și cu baterii. Pentru că vorbim deja, pe măsură ce capacitatea de energie regenerabilă crește, vorbim, deja, de un efect de canibalizare între producători. Toate panourile fotovoltaice produc cam la aceeași oră. Vârful de producție este undeva la mijlocul zilei.

Dacă toată lumea produce în același timp și intrăm pe acele piețe spot, despre care vorbeam, bineînțeles că prețul o să fie mic. De aceea, am avut în mai – iunie prețuri negative. De aceea, și ei preferă să stocheze acea energie, și să o trimită în sistem doar atunci când pot fi remunerați mai ridicat”, a declarat Mihnea Cătuți, la Esențial.

Puteţi urmări podcastul de marţi, 6 august, şi multe altele pe canalul de YouTube „HAI România!”.