Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a explicat, în exclusivitate pentru revista Capital, care sunt măsurile pe care le-a luat după ce a fost învestită în funcție, astfel încât România să-și crească gradul de absorbție.
Potrivit Roxanei Mînzatu, din exercițiul financiar 2014-2020, România are o rată de absorbție de 30%, ceea ce ne situează sub media europeană.
Pentru a crește gradul de absorbție, Roxana Mînzatu a instituit un program strict celor aflați în subordinea sa.
„Pe actuala programare suntem, astăzi, la 30% rată de absorbție, adică am adus acasă 9,4 miliarde euro. Suntem ușor sub media europeană. Vreau să o depășim dar este un efort complex. Am decis, alături de conducerea ministerului, să monitorizăm săptămânal progresul contractelor, plăților, rambursărilor, timpii consumați pe diferitele etape ale proiectelor, întârzierile dar și cum ne atingem țintele pentru 2019 – România și-a asumat să ”aducă acasă”, adică să primim rambursări de la C.E. pentru plăți circa 2,1 miliarde euro,” a declarat Roxana Mînzatu.
Mai mult decât atât, ministrul Fondurilor Europene susține că, în acest moment, România nu se află în riscul de a pierde niciun ban european, din cauza întârzierii lucrărilor și explică care sunt măsurile luate pentru ca acest risc să rămână și în continuare unul minim.
„Monitorizăm săptămânal Programele Operaționale – cum progresăm cu facturile primite de la beneficiari, cu rambursările noastre către ei, cu cererile pe care noi le dăm mai departe Comisiei Europene. Vreau să avem alerte timpurii și să luăm măsuri din timp ca să nu dezangajăm / pierdem fonduri. În exercițiul anterior România a dezangajat peste 1 miliard de euro și știu că putem să învățăm acea lecție. Urmărim progresul pe fiecare program raportându-ne atât la suma minimă pe care trebuie să o cerem la rambursare Comisiei Europene, aceasta fiind ”suma de dezangajare” cât și la ținta pe 2019. Astăzi, suntem in grafic pentru anul în curs, pe ambele obiective. Pentru proiectele de infrastructură mare, care contribuie masiv la absorbție, vârful plăților chiar urmează, din august până la final de an, lucrările care generează plăți avansând mai mult în sezonul de vară-toamnă,” a conchis Roxana Mînzatu.
Puteți citi aici interviul complet cu ministrul Fondurilor Europene.