EXCLUSIV! Una din cele mai mari minuni săvârșite de Arsenie Boca. Nu înțelegea nimeni cum e posibil (VIDEO)

Istoricul și teologul Florian Bichir a vorbit despre cine a fost cu adevărat Arsenie Boca, despre disputele și controversele care îi înconjoară memoria, într-un dialog cu jurnalistul Mirel Curea la podcastul marca EVZ Capital.

Una dintre cele mai mari minuni cu care a înnebunit Securitatea a fost la o unitate de muncă la canalul Dunăre – Marea Neagră. În anul 1950, mama sa a trecut la Cele Veșnice, iar la înmormântare sunt mărturii care specifică faptul că Arsenie Boca a fost prezent acolo, chiar dacă el se afla la sute de kilometri distanță. Securitatea a verificat să vadă nu a evadat cumva, însă nu făcuse asta.

Nu înțelegea nimeni cum a putut fi prezent în două locuri în același timp. Totul e consemnat. Minunile nu constau doar în ceva miraculos, în vreo magie sau ceva. Și starea de liniște sufletească este o minune în zilele noastre. Foarte mulți oameni care pășesc în locul lui Arsenie Boca au declarat că au simțit asemenea lucruri. Până și cei mai necredincioși oameni recunosc că există locuri sfinte pe Pământ”, a declarat Florian Bichir la EVZ Play.

Picturile lui Arsenie Boca

De asemenea, istoricul a vorbit și despre picturile lui Arsenie Boca.

„S-a apucat la un moment dat, pentru a nu muri de foame, să picteze biserici. Unii îl critică acum că ceea ce a realizat el este de proastă calitate. Față de ce au făcut alții… Sunt biserici în țara asta cu Maica Domnului îmbrăcată în școlăriți, cu Iliescu în chip de drac, cu bin Laden în avion atacând turnurile gemene. Adică pe bune, ne batem joc?

Primul patriarh al țării, Miron Cristea, nu-l suporta pe Nae Ionescu. Când a început să picteze Catedrala, a realizat și imagini cu părinți, cu preoți. Când Ionescu a aflat treaba asta, că și-a pictat mama și tatăl sub chip de sfinți, l-a criticat dur prin presă. Atunci, Cristea l-a pictat pe Nae Ionescu în peisajul Judecății de Apoi”, a mai spus Florian Bichir.

Perioada pre-călugărie

Vorbind despre perioada pre-călugărie, istoricul a amintit de faptul că Arsenie Boca a fost la arte plastice, a fost un foarte bun pictor, iar în paralel făcea și teologia.

„Arsenie Boca a fost la arte plastice, a fost un foarte bun pictor, iar în paralel făcea și teologia. După ce a făcut un stadiu la Muntele Athos, a fost pus stareț la Mănăstirea din Sâmbăta de Sus.

Părinții lui erau despărțiți și mama lui a fost o femeie foarte apropiată de Biserică și frecventa adesea, când îl lua cu ea și pe copilul Arsenie. Mai departe, despre cum s-a apropiat de Dumnezeu, nu a povestit niciodată.

Nu înțelegea lumea de unde avea puterea aceasta magică de văzător cu duhul. Știa ce se va întâmpla, sunt atâtea mărturii care dovedesc aceste fapte”, a completat Florian Bichir.