Acest bărbat frumos cu ochii verzi are 33 de ani și se numește George Baltă. Pentru unii, el este un erou, pentru alții, o sursă de inspirație. Pentru familie, cel mai iubit dintre pământeni. Pentru el, doar un nebun care trăiește. Doctorii i-au dat trei ore de viață, dar el s-a încăpățânat să învingă moartea și să-și întoarcă destinul. Pe al lui și pe al tuturor celor care-l întâlnesc. Privește viața ca pe o binecuvântare și se bucură să-i ajute pe ceilalți. Căci asta face el în fiecare clipă, prin simpla prezență. Este ca un balsam pentru suflete.
11 martie 2006. “Era un meci de pregătire între echipa naţională U19 şi Olimpia Bucureşti, echipa unde activam eu. Mai erau cam 10 minute până la finalul meciului, când la o legare în grămadă ordonată am primit o lovitură în ceafă de la un adversar. Bărbia mi-a fost împinsă in piept şi am căzut pe spate ca electrocutat. Spun electrocutat pentru că asta am simţit, ca şi cum corpul meu a fost străbătut de un impuls electric de la gât până în tălpi”, își amintește rugbystul George Baltă, care atunci avea doar 20 de ani.
„Doamnă, nu putem face minuni. O să facă stop cardiorespirator şi o să moară! E ca un pui cu gâtul rupt”, i-a spus doctorul mamei lui, în acea zi fatidică. Dar pentru George, Dumnezeu avea un alt plan. Să-l lase printre noi ca să ne inspire și să ne schimbe viețile.
Drumul lui George, prin viața cea de toate zilele
L-am cunoscut pe George, la Moeciu de Sus, în Țara lui Andrei, un proiect OMV Petrom. Era acolo ca să le vorbească puștilor de liceu, de la școlile profesionale, care-și câștigaseră un loc în Tabăra Meseriașilor. Să-i convingă că pot orice și că nu sunt nimeni pe lume. Și mulți l-au crezut.
Atunci, în 2006, diagnosticul lui George a fost unul grav: traumatism vertebro-medular cervical, luxaţie anterioară bilaterală C6-C7, cu alte cuvinte coloana vertebrală deformată în zona gîtului şi măduva secţionată complet. Ceea ce în traducere înseamnă paralizat de la gât în jos!
Astăzi în 2019, George Baltă este absolvent de facultate, are un job stabil la Orange, încă unul la o editură și își întreține familia. Din când în când este invitat la diverse evenimente, unde este speaker motivațional. A ajuns să-și poată mișca mâinile, își conduce propria mașină, participă la maratoane de zeci de kilometri, sare cu parașuta și iese învingător din provocările vieții în fiecare clipă a existenței sale. Jumătate de zi și-o petrece făcând exerciții de recuperare și speră ca într-o zi să poată merge din nou.
„Nu am încetat nici unmoment să cred că nu voi mai simţi iarba sub picioare. Voi continua să lupt pentru a-mi îndeplini visul. Am nevoie doar de prieteni, de cei care să mă susţină. Şi, slavă Domnului!, până acum am avut destui. Le mulţumesc din tot sufletul!„, spune George Baltă.
România, cea plină de diazbilități
Viața unei persoane cu dizabilități nu este deloc simplă în România. Foarte rar se găsesc hoteluri sau locuri, la care o persoană imobilizată în scaun cu rotile, să aibă acces cu ușurință. Și asta nu este încă cel mai rău. Totul costă foarte mult. Recuperarea, scaunul, aparatele de forță… costul vieții în general, iar statul român oferă doar o brumă de bani, o insultă la adresa oricărui suferind, care trebuie să-și găsească soluții singur.
“Dumnezeu a hotărît să-l ia de lîngă mine”
El nu se plânge niciodată, deși își pune întrebări la care nu găsește răspunsuri oricât ar încerca. “Uneori nu înțeleg deloc viața”, spune fostul rugbyst. La trei ani după accidentul care l-a lăsat paralizat, familia lui a mai primit o lovitură extrem de grea. Fratele lui George, Florin, a murit fulgerător.
Și totuși, George a găsit în el puterea să continue. Să lupte și să-i inspire pe ceilalți. Să le arate că au în fiecare zi cel puțin un motiv care să-i facă să zâmbească.
“Am văzut cât de importantă e viaţa. Şi cât de puţine lucruri apreciem, de fapt. Uite, mă bucur de zăpadă. Şi sunt mort după ploaie, m-aş plimba prin ploaie toată ziua…”, încheie fostul rugbyst, care nu a abandonat niciodată acest sport și continuă să meargă pe stadion ca să-și susțină colegii.