Noul partid condus de avocatul Mircea Andrei, care a fost lansat sâmbătă, 17 februarie, pe scena politică din România își propune „să ne întoarcem cu fața la oamenii poporului nostru pentru a fi totuna cu ei și respingem orice modalitate prin care s-ar încerca a fi conduși de alte state sau “elite” emanate de o lume tinzând către, o greșit înțeleasă, tendință a globalizării mondiale. Marginalizarea poporului român și a României nu va face altceva decât să determine instabilitatea unui partener care nu dorește acest lucru”. De asemenea, noul partid face apel către președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, să se implice în lupta politică. Apelul este adresat și altor membrii ai Academiei Române și ai intelectualității românești.
Nu ne-am făcut socoteala când am intrat în Uniunea Europeană
Mircea Andrei a declarat că Alianța Național Creștină susține rolul statului ca instrument de echilibru macroeconomic. El a precizat că formațiunea politică este una de dreapta, dar susține în egală măsură „un control al statului”.
„Susținem un intervenționism al statului, care să reconstruiască structuri economice (…) În momentul în care noi am intrat în Uniunea Europeană, nu ne-am făcut socoteala că transferul legislației europene în sistemul economic românesc va fi prea greu pentru noi.
El era adaptat unor societăți care veneau din libera concurență, dintr-o concurență profundă și puternic capitalizată. Noi ne-am trezit cu reguli de concurență pe care ni le-am aplicat nouă, dar noi nu eram la fel de puternici ca ei”, a observat politicianul.
Noi nu o câștigăm niciodată nicio licitație
De asemenea, Mircea Andrei a precizat că firmele românești sunt defavorizate în fața celor străine și apreciază că licitațiile sunt făcute de o așa manieră pentru a accentua acest aspect.
„De exemplu, introducem o legislație pentru firma Mercedes, dar noi nu avem nicio fabrică care să reziste concurenței Mercedes. Când punem criteriile pentru o licitație publică, le punem pe criteriile de performanță de la această firmă. Noi nu o câștigăm niciodată nicio licitație.
Am exclus antreprenoriatul român de la posibilitatea de a câștiga licitațiile. Ne-am trezit cu reguli de concurență, dar noi nu suntem la fel de puternici ca ei”.
Un abuz de poziție dominantă
În plus, politicianul spune că există în mod clar un „abuz de poziție dominantă” din partea multinaționalelor.
„Ne-au expus unui risc concurențial uriaș. Avem în România un abuz de poziție dominantă foarte clar al multinaționalelor asupra românilor.
Când o să mai avem structuri economice dacă multinaționala vine cu legea ei, cu capitalul ei, cu forme de sprijin bancar foarte puternice și apar și eu cu o amărâtă de firmă, am și eu o sută de oameni”, a mai subliniat avocatul.