Exclusiv! Mircea Geoană, noi dezvăluiri despre provocările pe plan internațional și național

În cadrul podcastului „Contrapunct” de marți, 24 septembrie 2024, de pe canalul de YouTube „HAI România!”, jurnaliștii EVZ Dan Andronic și Mirel Curea l-au avut ca invitat pe Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale și fostul secretar general adjunct al NATO.

Cei trei au discuta despre provocările actuale pe plan internațional și național. Discuția lor se anunță a fi una complexă, având în vedere tensiunile geopolitice din zona est-europeană, influența NATO în menținerea echilibrului global, dar și implicațiile acestor factori asupra României. Fiind în centrul deciziilor strategice globale, Mircea Geoană poate oferi o privire din interior asupra modului în care NATO gestionează relațiile cu Rusia, războiul din Ucraina și alte provocări legate de securitate.

„Ce trebuia să faci acolo ca secretar general adjunct? Lumea nu a prea înțeles, necunoscând exact ce face Alianța…”, i-a spus jurnalistul EVZ Dan Andronic.

„Este o mașinărie cu dublă comandă. Sunt doi lideri, secretarul general și secretarul general adjunct, care pot să conducă Alianța. Faci practic tot ce înseamnă registrul activităților NATO. (…) Plătim bine oamenii noștri, de aceea și avem oameni foarte buni. România este în NATO a cincea țară ca număr de angajați la NATO din 32 de țări aliate. Suntem extraordinari de buni! Avem tinere și tineri din toate domeniile, care câștigă concursurile, care sunt foarte bune. Asta am învățat la NATO, să selectăm oameni buni. Sper să putem aplica și-n România, măcar parțial, ce am învățat la NATO”, i-a răspuns el.

NATO și pericolul nuclear

Potrivit spuselor sale, China vrea să ajungă-n viitor la un număr egal de focoase nucleare cu SUA și Rusia. De aceea, NATO se ocupă cu pacea, chiar dacă oamenii cred că este o organizație militară. Acesta a reamintit tuturor că, timp de 75 de ani, nu a fost război pe teritoriul NATO și n-o să fie nici în viitor. De aceea, în ciuda amenințărilor lansate de unii ruși, statele aliate nu văd în termen concret pe teren o schimbare a modului în care Rusia are intenția de a-și folosi armele nucleare. Amenințările lor sunt doar o formă de presiune publică.

Puteți afla mai multe detalii vizionând podcastul de mai jos. Vizionare plăcută!