Jurnalistul Mirel Curea a fost invitatul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube „Hai România”, ediția din 22 februarie, în cadrul căruia a vorbit despre confruntările între Rusia și SUA.
Mirel Curea susține că Vladimir Putin se bazează pe o retorică ce vizează religia pentru că agresiunea rusă față de Ucraina nu poate fi justificată într-un anumit fel.
„Discursul lui Biden a vizat ținerea aproape a aliaților. Ne place, nu ne place, oamenii ăștia reprezintă lumea liberă, dar nu la absolut. Americanii și-au afirmat determinarea, fără echivoc. Pe partea celaltă, Putin s-a adresat doar alor lui, în rest a fost un fel de „să moară mama, vă sparg”.
Unor oameni le mor niște copii și nu înțeleg de ce… Ucrainenii care mor își apără casele, rușii merg la spart case… E foarte complicat să justifici, ca Putin, de ce i-a murit unei familii de ruși copilul într-o acțiune de tâlhărie. De aia și apelează la religie, cum că Dumnezeu poartă căciulă rusească”, a explicat jurnalistul Mirel Curea la podcastul „România lui Cristache” de pe canalul de Youtube Hai România!.
Povestea cu oligarhii ruși e doar un capitol
„Partea cealaltă, dinspre UE a alimentat această propagandă. Dacă îți aperi Delta, ești agent rus. De fapt, încep să cred că sunt agenți ruși, la Bruxelles. Mai ales după ce au arestat-o pe vicepreședinta aceea, grecoaica. Ăștia au alimentat propaganda Kremlinului.
Pe de altă parte, rușii critică democrația, dar își trimit copiii la studii aici, cumpără proprietăți aici, își iau cetățenii. Londra spală bani de ieri, de azi? În Evul Mediu pirați britani au ajuns Lorzi ai Amiralității. Cu asta se ocupă de sute de ani. Nu așa cum înțeleg cei de la DNA, dar asta fac, pe mare și pe uscat, sute de ani. Povestea cu oligarhii ruși e doar un capitol. O bancă te primește cu bani, nu cu certificate de bună purtare.”, a explicat Mirel Curea.
Jurnalistul a comparat situația din Ucraina cu cea din Vietnam și Afganistan
Asemenea situații au mai fost în lume, declară jurnalistul. „Nu atât de popularizate, dar au mai fost. Și rușii și americanii au mai avut aventuri din astea: Vietnam, Afganistan.
Emigrări masive s-au mai văzut. Milioane de oameni care s-au dus în apltă parte am mai văzut. După 56 – intrarea trupelor Tratatului de la Varșovia în Budapesta – s-a născut adevărata diaspora maghiară, 2 milioane de unguri au plecat din țară!, a încheiat Mirel Curea.