Demiterile la Kiev se țin lanț în ultima vreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski lansând în același timp acuzații de trădare și incompetență în rândul subordonaților. Explicația acestor decizii luate de liderul de la Kiev au dat-o Victor Ciutacu, Robert Turcescu și Mirel Curea în cadrul podcastului EVZ Capital.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut mai multe demiteri în ultima vreme: un general, un comandant de operațiuni și un șef de serviciu secret. Liderul de la Kiev acuză trădarea sau incompetența unor apropiați, iar în unele cazuri vorbește chiar de colaboraționismul unor ucraineni cu dușmanul rus.
În cadrul podcastului EVZ Capital, Victor Ciutacu, Robert Turcescu și Mirel Curea au explicat ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina.
Care este explicația acestor demiteri?
„Explicația publică este ineficiență managerială, adică șeful de la securitate cu adjunctul lui, plus șefa de la Procuratură, care a fost consilier pe probleme de politică externă s-au dovedit ineficienți în a stârpi sistemul de trădători din interiorul sistemului”, spune Victor Ciutacu.
Președintele Zelenski descoperă acum un lucru pe care ar fi trebuit să îl știe, declară Mirel Curea. Acesta face referire la rezistențele lăsate în urmă de sovietici odată cu destrămarea URSS și obținerea independenței Ucrainei.
„Rușii atunci când se retrag de undeva, dacă putem considera destrămarea URSS o retragere a sovieticilor din țările care și-au declarat independența, printre care și Ucraina, lasă rezistențe clandestine. În România au lăsat 30.000 de „conserve” și Ceaușescu a înțeles pericolul acesta, mai ales după anul 1968 și i-a trecut în rezervă”, explică Mirel Curea.
Toate acestea pică în sarcina șefului contraspionajului ucrainean, mai spune jurnalistul, adică șeful securității interne, numit chiar de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Nu i-a reproșat trădare, nu i-a reproșat că s-a lăsat recrutat de GRU sau alt serviciu rusesc. L-a felicitat, dar i-a reproșat faptul că a avut o activitate insuficientă”, mai spune Mirel Curea.
Europa plătește un preț pentru că l-a menajat pe Putin
În tot acest timp, Europa se duce în cap din punct de vedere economic, inflația crește, crizele se țin lanț, iarna se anunță groaznică. Potrivit premierului ungar Viktor Orban, europenii n-au mare lucru de spus în această situație, fiind vorba de un război care se poate încheia doar după negocieri SUA-Rusia.
„Europa plătește un preț pentru că l-a „mângâiat” pe Putin de zeci de ani. Sigur, moral ar fi să se ducă la luptă cu Vladimir Putin, Angela Merkel și toți cei care au profitat de pe urma lui”, mai spune jurnalistul.
De asemenea, Victor Ciutacu punctează „relațiile privilegiate” cu Rusia de care unii au profitat înainte de începerea războiului din Ucraina.
„Unii au profitat și au profitat după urma relațiilor privilegiate și noi acum trebui să fim solidari la rău: să reducem consumul cu 15% sau să reducem temperatura în casă”, spune și Victor Ciutacu.