Mirel Palada a vorbit în cadrul podcastului „EVZ Play” de la EVZ Capital despre societatea românească în contextul procesului de modernizarea. La întrebarea dacă România, din punct de vedere sociologic, încă este o societate tribală, Mirel Palada a răspuns ferm că toate societățile sunt, într-o măsura mai mare sau mai mică.
„Orice țară într-o anumită măsură e. Întrebarea de manieră implicită este în ce măsură România a trecut prin procesul de modernizare sau nu. Când spui tribal, zici de fapt pre-modern. Se bazează pe niște relații sociale care sunt preinstituționale. Da, într-o anumită măsură suntem în continuare tentați spre fidelității de tip preinstituțional, de tip personal, care se bazează pe fidelitatea genetică, de familie, de prieteniile apropiate și atunci ăsta este tribul. Din punctul ăsta de vedere, toate societățile sunt tribale. Zi-mi și mie ce se întâmplă în Anglia sau în Franța după ce unul pierdea alegerile”,a susținut sociologul Mirel Palada.
Social Media prevalează, însă televizorul încă nu a murit!
Referindu-se la revoluția tehnologică, sociologul a declarat că singurul lucru care într-adevăr s-a schimbat sunt mijloacele mass-media și canalele de comunicare, însă „intoxicarea” este și mai puternică.
„Eu cred că mai degrabă noi tindem să mitizăm gloriosul trecut. Și să zicem pe vremuri că oamenii erau mai normali la cap și-acum uite ce ușor sunt de manipulat. Îți mai aduci aminte de glorioșii ani 90 și cât de ușor se manipulau oamenii atunci? Singurul lucru care într-adevăr s-a schimbat reprezintă mijloacele mass-media, canalele de comunicare, canalele de manipulare pentru că aceste au o competiție mult mai puternică. Noi aici în emisiunea asta facem parte din această revoluție tehnologică. Ce făceam acum ar fi trebuit să o facem la televizor până acum 10-15 ani de zile pentru că nu dețineam resursele suficiente pentru a face așa ceva pe persoană fizică. Acum poți să o faci pe persoană fizică pe internet pentru că ai un nou canal de comunicare.
Pentru că este o competiție mult mai puternică, vine social media din spate puternic, televizorul încă n-a murit. Pe de altă parte consumul total de televizor nu a scăzut semnificativ într-o anumită măsură, dar nu atât de mult. În 2005-2010 noi aveam niște structuri de rating bine definite, mari la toate televiziunile și ne uităm la ratingurile din alte state. Era o împărțire, o autonomizare a consumului.”, a explicat sociologul Mirel Palada la podcastul EVZ Play.