Miercuri, 6 aprilie, a avut loc un nou podcast marca EVZ Play, unde renumitul om de afaceri Mohammad Murad a vorbit fără menajamente despre politică și prețurile cu care s-au confruntat românii în ultima vreme.
Ce se ascunde în spatele adaosului comercial
Așadar, omul de afaceri a vorbit în compania jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu despre actuala criză de prețuri și adaosul comercial al mai multor produse populare în țara noastră. Amintim că întregul episod poate fi vizualizat la finalul articolului. Mai mult, puteți vizualiza studiul realizat de Mohammad Murad accesând acest Link.
„Asta e un caz fericit. Eram foarte curios că tot s-a vorbit despre criza alimentară. M-a învățat cineva să nu mă uit doar la ce e aparent, ci să mă uit mai profund un pic.În afacere trebuie să te uiți mai profund.
Eram foarte curios să vad de ce se întâmplă acest lucru, dacă există o criză alimentară de la plecare, din furnizor, sau este artificială făcută de niște speculanți. Am ales un număr de produse care sunt cât mai comune (…) Am observat o chestie foarte clară”, a declarat Mohammad Murad în cadrul podcastului.
Trebuie menționat că au fost prezentate prețurile mai multor produse, printre care și bulionul Olympia. Prețurile înregistrate au fost următoarele:
- Carrefour: 5.89;
- Cora: 4.69;
- Auchan: 4.55;
- Mega Image: 5.50;
- La Cocoș: 2.99.
„Lanțurile internaționale, care sunt bine venite în România. Nu am nimic cu multinaționalele, dar avem nevoie în afacere de bun simț. Nu e normal (…) aici are obligație și protecția consumatorului”, a mai spus omul de afaceri intrat recent în politică.
Omul de afaceri a dezbătut și alte două cazuri
Alte două cazuri care au fost analizate sunt pasta de tomate Olympia, care a înregistrat prețuri de 7.99 (Carrefour), 8.01 (Cora), 7.35 (Auchan), 7.73 (Mega Image), 3.89 (La Cocoș) și dulceața de căpșuni Dulceață de Topoloveni, care a înregistrat prețuri de 10.92 (Carrefour), 11.09 (Cora), 10.40 (Auchan), 11.30 (Mega Image) și 4.19 (La Cocoș).
„La Cocoș este un magazin care a plecat din Ploiești, al cărui patron este un român fără foarte mare experiență. (…) Astăzi face o cerere de afaceri foarte mișto, este și în București acum. Eu nu îl cunosc personal, dar îl admir că a putut să marcheze un moment foarte important.
Nu acum. De doi ani de zile face acest lucru. Singur, la început au încercat să le închidă, că nu e conform cu nu știu ce (…) cum, din păcate, fac anumite instituții responsabile. Acum, s-a dezvoltat foarte bine și este un concurent pentru multinaționale. Ne bucură foarte mult și eu mă simt, ca furnizor pentru el pentru anumite produse, într-un confort total, având în vedere că adaosul lui comercial este mic”, a mai spus Murad.
Cum funcționează adaosul comercial?
Mai apoi, omul de afaceri a explicat și cum funcționează adaosul comercial.
„Noi suntem furnizor peste 100 de produse. Noi facturăm de exemplu unul din produsele noastre cu 5 lei, dau către multinaționale cu 5 lei. După care, ei bagă un adaos comercial de undeva la 40%. De la 5 lei, ajunge la 7 lei, lucru care se întâmplă și aici.
După ce i-am dat factura, mă trezesc a doua zi cu factura de storno din partea lor, 2.50 lei, jumătate din preț, spunând servicii de marketing. Adică ei au 40% adaos comercial, dar mai au și cheltuieli de marketing”, a completat Mohammad Murad.