Jurnalistul Ionuț Cristache l-a avut ca invitat în noul episod al podcastului ”Istoria Secretă” pe Jean Maurer, cel care a vorbit, printre altele și despre Nicolae Ceaușescu. Fiul fostului premier Ion Gheorghe Mauer a vorbit despre cultul personalității și spune că ”pană în 1974 când a ieșit taicamiu la pensie, eșalonul doi după părerea mea poartă vina cea mai mare, exista o anumită slugărnicie în neamul românesc, o citim și în proverbele populare „Capul plecat sabia nu-l taie”.

Ceaușescu s-a născut cu ieșirile in public pe care le-a organizat, taică-miu cu intenție bună, dar devenise ca un ”păun”. A avut un rol eșalonul doi, toate aceste exagerări pe stadioane, acrobații, coregrafie au fost inventate de eșalonul doi, și sigur că toate lucrurile astea n-au avut decât să potențeze acest lucru. Încă, de prin 68, ulterior au degenerat, n-aveai cum sa tratezi grandomania. A fost și tata cu el în China și în Coreea în 71. La doi ani după accident dar nu se refăcuse”, spune acesta.

În podcastul care poate fi vizualizat integral pe canalul de YouTube al EVZ Capital, Jean Maurer mai spune că Nicolae Ceaușescu a fost într-o vizită în China, în anul 1968, acolo unde a luat parte la o masă bogată.

” (…) I s-a servit un ou secular care sunt rezervate oaspeților de rang foarte înalt, au o vechime de 2-300 de ani, băgate într-un anumit lut special, oul devine translucid. I-a servit un astfel de ou ca un gest de recunoaștere. A fost ca un fel de ciupercă cu un gust foarte special”, mai spune acesta.

Momentul în care cultul personalității luase o întorsătură grotească

Jean Mauer a mai precizat că tatăl său a primit o atenție specială din partea chinezilor, din cauza accidentului, dar și că Nicolae Ceaușescu a fost impresionat de armată și de defilare. Fiul fostului prim-ministru  spune că acela a fost momentul în care cultul personalității luase o întorsătură grotească.

”Chinezii i-au acordat o atenție excepțională (lui Maurer), din cauza accidentului, nu se poate întâmpla ca un prim- ministru să fie tamponat de un camion. Prima vioară a jucat-o taica-miu în China. A fost impresionat (Ceaușescu) de armata, de defilarea, atunci a fost momentul când cultul personalității a luat o întorsătură efectiv grotească, depășea rangul si nivelul unui prim secretar de partid, era un fel de rege regat al comunismului și lucrurile au deraiat. Taica-miu n-a reușit să-l pondereze. Taică-miu i se adresa cu băi Nicule.

Iar Ceaușescu îi spunea băi Jane. Relația lor a fost una instituționalizată pentru că taică-miu n-a participat la nicio masa sau sindrofie. Era o distanță, în privat nu se discuta, se întâlneau la vânătoare, dar în București, de obicei, taica-miu se ducea și-l vizita la  CC, dar în particular nu se vizitau. Elena Ceaușescu venea în schimb la un ceai sa vorbească cu maică-mea, de obicei se plimbau mergeau prin parc schimbau impresii.

Una din ele, taică-miu era foarte obosit pentru ca trebuia să se ocupe de mii de probleme, iar după până noaptea târziu citea, a citit mii de cărți, le citea si sublinia, in franceză, în română nu citea decât Scânteia. Dormea 4-5 ore si-asa era programul în fiecare zi mai puțin in weekend. Maică-mea a aflat că dacă taica-miu mănâncă polen cu miere, este o sursă energetică, manca o ceașcă întreagă, nu se simțea ră,u se simțea bine, același tratamente i la recomandat și lui Nicolae Ceaușescu.

I-a spus lui Ceaușescu, participă la plecare, nu pot să mă ridic că ma dor oasele, numai pot să vin la prezidiu și atunci s-a încheiat și-a ieșit taica-miu din rol”, povestește acesta.

Nu în ultimul rând, acesta a mai adăugat ”ca o realizare, este o recunoaștere internațională, a lui Ceausescu, datorită tuturor evenimentelor, în special 68, celebrul discurs care  fost senzațional si pregătit de taicamiu și cu sprijinul Chinei, înainte de discursul din 68, masele de români, in mod spontan fără să fie agitatori,au venit fără sa fie adusi, a spus ”condamn cu toată vehemența noi nu participam”.

Alimentele trebuiau să fie verificate

Jean Maurer a mai precizat că alimentele care veneau de la gospodăriile de la partid le primeau Ceaușescu și tatăl său. Acesta a mai spus că exista un bucătar verificat și existau și analize.

”Alimentele care veneau de la gospodăria de partid – era Ceuasescu taica-miu si ăștia care se aprovizionau de la un anumit sector – era cu bucătar verificat, analize, care erau sigilate cu plumb și desfăcute acasă. Alimentele le primeau Ceaușescu si taicamiu. Totul trebuie sa fie verificat, analizat.

Erau foarte multe lucruri aduse de acasă, cateodata aveau câteodată nu. Avionul pleca burdușit cu de toate, foarte multe lucruri erau aduse special pentru Ceaușescu. Dacă nu încăpeau într-un avion se trimiteau cu altul. Taică-miu a fost mai relaxat pe subiectul asta”, spune acesta.

Jean Maurer îl imita pe Nicolae Ceaușescu cu Nicușor

Acesta a mai povestit în podcastul ”Istoria Secretă” că îl imita pe Nicolae Ceaușescu cu Nicușor și că în aceeași încăpere se afla și Serghei, doar că acesta consumase prea multe băuturi alcoolice.

”Îl imitam pe Ceaușescu la 4 dimineața cu Nicușor, mai era și Serghei pe acolo care nu putea să-l imite că era prea manga..

Radeau si ei, romanii au un spirit al umorului si al caterincii. Cel mai frumos banc cu Ceasusescu dar și cu taicamiu și i le spunea și lui Ceaușescu, nu mai știu acum erau multe, nu sunt programat”, spune acesta.