Pe lângă lipsa de gust, legumele de import au și prețuri sensibil mai mari decât cele autohtone. Deși fructele și legumele au ajuns la o producție de invidiat în urma politicii agricole de sprijinire a agricultorilor, care au deschis un număr mare de solarii, rafturile magazinelor sunt dominate de produsele de import. Este o realitate pe care o știm cu toții, dar ce este de făcut?
Daea: E nevoie de o continuitate a politicilor agricole
Invitat în studioul EVZ, fostul ministru al Agriculturii Petre Daea a avertizat că statul trebuie să facă mult mai mult pentru a controla monopolul marilor lanțuri de retail alimentar. În opinia specialistului, susținerea unor centre agroalimentare autohtone trebuie să redevină o prioritate. Iar în acest sens este nevoie de „o continuitate” a politicii guvernamentale.
„Ei (n.r. – lanțurile multinaționalelor de retail) și-au făcut relații. Ați fost la Colibași? Azi valorifică 70.000 tone de legume în 4 lanțuri de supermarketuri. Politica aceasta pe care o promovează acum la ministerul Agriculturii să nu se mai întrerupă, altfel e criminal. Ne trebuie o rețea proprie ca alternativă la marile lanțuri de magazine”, a explicat social-democratul invocând ca model programul Tomata.
Centrele de legumele autohtone pot oferi mai multă siguranță
Chestionat de moderatorul Robert Turcescu dacă marile lanțuri ar putea fi atrase să cumpere legumele românești, Petre Daea a confirmat acest lucru, argumentul suprem al interesului magazinelor străine fiind calitatea net superioară a roșiei autohtone, de exemplu, față de roșia turcească sau mai nou poloneză.
Acesta a amintit că în ultimul său mandat înființase centre agricole urbane destinate producătorilor autohtoni, care ofereau prețuri calitative, însă această direcție a fost trecută în umbră de guvernarea Ludovic Orban. Centrele autohtone ar putea asigura și alte componente vitale ale lanțului agroalimentar precum colectarea, sortarea, calibrarea și procesarea. „E vorba de siguranța produsului românesc. Lucrurile acestea sunt începute la noi, sunt exemple importante”, a conchis Petre Daea.
Podcastul cu fostul ministru al Agriculturii poate fi vizionat aici: