Deși i s-a mai interzis să profeseze la stat, cunoscutul chirurg pediatru Gheorghe Burnei recunoaște că în prezent primește foarte multe cereri de consultații în sistemul privat, unde activează în prezent. Este vorba în special de părinți care apelează la el venind din sistemul de stat.

Discipol al renumitului medic Alexandru Pesamosca – cel care era supranumit „Îngerul copiilor” -, dr. Burnei a comentat, la invitația moderatorului Lucian Duță, motivele care l-au expulzat din sistemul de stat după decenii de meserie, în decursul cărora a operat zeci de mii de copii.

Dr. Gheorghe Burnei. Foto: Răzvan Vălcăneanțu

„Vin foarte mulți de la stat la consultațiile mele. Am un sentiment de milă pentru cei pe care nu pot să îi ajut. Din păcate – a mai subliniat profesorul Burnei – consecințele pentru cei care nu pot fi operați nu le calculează nimeni”.

Dr. Burnei: Să consideri malpraxis o complicație e o mare eroare

Referitor la acuzațiile care i s-au adus că ar face experimente pe pacienții săi copii, Gheorghe Burnei, fostul șef al secției de Chirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie, a atras atenția că niciodată nu a existat vreun studiu al său care să contravină standardelor comunității științifice internaționale. Ba mai mult, a publicat zeci de articole în publicații științifice consacrate la nivel mondial, niciunul nefiindu-i refuzat de către experți.

Invitatul a clarificat un alt aspect controversat legat de operațiile sale, și anume acuzația de malpraxis. „Uneori ai senzația că în sala de operații Dumnezeu se apropie prin grație. O revelație te poate face să combini anumite lucruri, așa apar procedeele noi. Însă trebuie să separi din start malpraxis de inovativ. Să consideri malpraxis o complicație e o mare eroare”, a conchis dr. Burnei.

Versiunea completă a interviului poate fi vizionată aici: