O delegație din SUA vine în România

Luni, 14 aprilie, a fost difuzat un nou episod al podcastului ”HAI LIVE cu Turcescu” în cadrul căruia a fost invitat politicianul Adrian Severin.

În cadrul episodului difuzat luni pe canalul de YouTube ”HAI România”, cei doi au vorbit despre mai multe subiecte importante la momentul actual, printre care venirea Congresului american în România.

Adrian Severin a afirmat , potrivit procedurilor constituționale, președintele nu decide în mod direct cine este desemnat primministru, ci are un rol procedural important în acest proces. El a susținut președintele trebuie fie unul legitim, nu o persoană care refuză părăsească funcția.

”(…) Este o procedură constituțională care spune că președintele nu decide, cum cred unii, cine e prim-ministrul. Dar președintele îndeplinește niște obligații procedurale.

El este creat, prim-ministrul, urmându-se o anumită procedură, iar în procedura aia intervin diverși, printre care președintele, care are un rol important, dar el trebuie să fie președinte legitim, nu un domn care nu a mai vrut să plece din biroul prezidențial.

Aici avem o problemă care se va deschide fără îndoială și este posibil ca și asta să se discute acuma, chiar dacă nu știm cine ar putea să devină președinte”, spune acesta.

Motivul pentru care vine o delegație din SUA în România

El a spus că legitimitatea nu afectează doar un viitor președinte ales printr-o procedură neconstituțională, pe care el a numit-o chiar anticonstituțională, ci pune în discuție tot ce s-a întâmplat pe parcursul perioadei scurse de la debutul acestei anticonstituționalități – ca să nu o numească „lovitură de stat” – și până la o eventuală încercare de reintrare în ordinea constituțională.

De asemenea, Adrian Severin a precizat că delegația care vine din SUA nu discută cu un președinte autentic și că aceasta vine într-un moment în care procesele politice sunt în derulare, astfel că nu se poate conveni nimic cu o perspectivă clară. 

Pe fond, el spune că delegația americană vine în România din cauza situației actuale din țară.

”Legitimitatea nu afectează doar un viitor președinte ales printr-o procedură neconstituțională, eu aș spune anticonstituțională, ci pune în discuție tot ceea ce s-a întâmplat pe timpul scurs dintre debutul anticonstituționalității, ca să nu spunem lovitură de stat, și o încercare eventuală de a se reintra în ordinea constituțională.

Vine o delegație care nu discută cu un președinte autentic, vine într-un moment în care procesele politice sunt în derulare, deci nu se poate conveni ceva cu o anumită perspectivă, și te întrebi ”dar de ce vin ei atunci?”.

Păi răspunsul este simplu. Vin pentru că situația politică din România este atipică, eu o spun foarte clar, unei lovituri de stat”, continuă acesta.

adrian severin robert turcescu
SURSA FOTO: Capital.ro

Delegația nu venea dacă argumentele cu privire la anularea alegerilor erau ”consistente”

El a continuat afirmând că știe că o astfel de situație atrage atenția în toate statele membre. În context, el spune că este de neconceput ca în spațiul euroatlantic să existe un stat în care are loc o lovitură de stat și în care alegerile sunt oprite în cursul lor pentru argumente care nu au fost dovedite ca fiind valabile.

Adrian Severin a susținut că, dacă s-ar fi dovedit că aceste argumente erau valabile și consistente, delegația respectivă nu ar fi venit. El a explicat că, în acel caz, informațiile ar fi fost transmise pe canale diplomatice normale, analizate de autoritățile din afară, care ar fi concluzionat că a fost o nenorocire.

”(…) Eu știu că o asemenea situație aprinde beculețe roșii, beculețe de alarmă peste tot în statele membre. Este de neconceput ca în zona aceasta, numită Euroatlantică, să ai un stat în care a avut loc o lovitură de stat, în care alegerile sunt oprite în cursul lor pentru niște argumente pe care nimeni nu a reușit să le dovedească a fi valabile.

(…) Dacă s-ar fi dovedit că aceste argumente erau valabile, erau consistente, vă asigur că această delegație nu venea. De ce? Pentru că ele erau transmise pe canale diplomatice normale, cei de acolo le luau, le analizau și spuneau: ”Nu-i nimic, a fost o nenorocire s-au băgat rușii, eschimoișii, laponii, au fost acolo unii oameni răi care au încurcat lucrurile și altceva nu au mai avut ăștia de făcut decât să dea totul de-o parte, să repete procesul”, spune Adrian Severin.

Întregul podcast poate fi vizualizat mai jos.