Nereguli în Poliție! Crimele din Sibiu, orașul „lucrului bine făcut”
Jurnalistul Laurențiu Dan Ionescu a început prin a anunța o continuare a dezvăluirilor despre modul de funcționare a Poliției din Sibiu. Aceasta se află sub conducerea chestorului Tiberiu Ivancea. Vă reamintim că omul de afaceri Adrian Kreiner, a fost ucis în bătaie de hoți, chiar în propria vilă. Cei trei hoți au fugit cu ceasuri de lux, în valoare de un milion de euro.
Colonelul în rezervă doctor Crișan Lăzureanu a trăit și lucrat în Sibiu, astfel încât cunoaște foarte bine comunitatea.
„Mă uitam la un moment dat pe surse deschise și am văzut când chestorul Ivancea a preluat IPJ Sibiu. Spunea că va lupta cu criminalitatea, va fi un oraș sigur, dădea asigurări.
Până să ajungem la odioasa crimă de săptămâna trecută care a zguduit România, haideți să vedem dacă el și-a făcut sau nu treaba. Știu că există un aneu foarte vechi acolo, sunt vreo 10-11 ani. Un jandarm a fost înjunghiat mortal în fața consulatului german din Sibiu”, a amintit Laurențiu Dan Ionescu.
Crișan Lăzureanu a amintit, în contextul activității chestorul Ivancea, de un episod cu un impact la fel de mare, din trecut.
„În primul rând domnul Ivancea s-a luptat cu ursul, nu cu criminalitatea. S-a luptat în primul rând cu ursul. Și putem să vedem câtă personalitate, sau cum reușește să își asume deciziile sale fiind într-o acțiune împreună cu un împuternicit la comanda Poliției Municipilui Sibiu.
El spune că acel împuternicit a luat decizia să fie împușcat ursul. Sau, eu știu, din toată activitatea noastră profesională, că cel care ia decizia este comandantul cu rangul cel mai înalt. (…)
Când a fost împușcat ursulețul. Și l-a pus pe domnul Cristi Negru, care era împuternicit la comanda șefului Poliției Municipiului Sibiu, să își bage demisia din funcție. Păi din ce funcție? Că el n-avea o funcție, era împuternicit în funcția respectivă.
Fostul director adjunct al Institutului Național de Criminalistică din România a vorbit și despre ce s-a întâmplat cu cazul jandarmului înjunghiat în urmă cu 10 ani.
„Mi-am oferit serviciile să vin de la Centrul Chinologic, să-i ajut cu cercetarea la fața locului, să le dau un sprijin colegial. Bineînțeles că nu am fost acceptat. Probabil orgoliul a fost mai presus de dorința de a rezolva acest caz”, a adăugat Lăzureanu.
Nereguli în Poliția Română. Ce s-a întâmplat în cazul Adrian Kreiner
„Atâta timp cât autorii sunt nedescoperiți și nu s-a făcut încă o reconstituire cu ei, să zicem așa, variantele și ipotezele de lucru nu pot să fie excluse. Eu dețin doar informațiile care sunt în spațiul public, pentru că n-am avut acces la dosar. (…)
Domnul ministru de Intenre ar putea să facă o procedură prin care rezerva de personal a Poliției Române, noi, toți cei care suntem în rezervă, cei care avem atâta experiență (…) noi nu suntem chemați să fim exploatați din punct de vedere al experienței noastre”, a mai precizat invitatul.
El a discutat și despre numeroasele nereguli din cadrul Poliției.
Colonelul a precizat că a vorbit „despre modul discreționar despre cum sunt îndepărtați profesioniștii. Eu nu cred că într-o instituție trebuie să funcționeze doar oameni umili care își spun ce frumos ești. Poliția Sibiu este demobilizată pentru că cele mai mari funcții sunt la Resurse Umane. Întrebați, vă rog, la Poliția Română, câte funcții de specialist I are resursele umane și câte are serviciul criminalistic sau cel judiciar”.
Pentru a vedea întreaga analiză a cazului din Sibiu, vă invităm să urmăriți întregul episod al podcastului „Legea Junglei”. Acesta este disponibil pe canalul de Youtube HAI România, AICI.