Nicolae Ceauşescu revine obsesiv în actualitate şi în mentalul românilor, mai ales pe final de an, când ne amintim despre Revoluţia din 1989. Iată ce dezvăluie istoricul Lavinia Betea despre fostul preşedinte al României din perioada comunistă.
Doar şansa a făcut ca Nicolae Ceauşescu să nu moară cu mult timp înainte să conducă România
Prof. dr. Lavinia Betea a discutat cu jurnalistul Ionuț Cristache, în cadrul unei ediţii-document a podcastului „Istoria Secretă”, despre tinereţea şi drumul spre putere al lui Nicolae Ceauşescu.
Ea a explicat, că foarte uşor, fostul dictator ar fi putut fi ucis de legionari, înainte să ajungă preşedintele României. Totul s-a întâmplat în închisoarea de la Jilava, acolo unde un comando legionar a asasinat mai mulţi demnitari şi s-au oprit la celulele unde erau închişi comuniştii, printre care şi Ceauşescu.
„Întrebarea care am pus-o și care o pune orice autor de biografie de lider comunist este cum se face că un om care luptă pentru libertatea altora și își sacrifică propria lui liniște și chiar viaţa…
A fost la Jilava atunci când acel comando legionar i-a asasinat pe fostii demnitari și s-a oprit la celula de unde începeau comuniștii. O greșeală s-ar fi putut produce oricând.
Sau putea să moară când a fost cutremurul la Doftana. Cât depinde de întâmplare… Şi fascinația unei astfel de biografii unei astfel de biografii rezidă și în această exclamație.
Cum se face că un astfel de om după aceea suprimă libertățile celorlalți? Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau, revin din nou la acea patologie a puterii, în care omului respectiv îi se suprimă empatia, în care el se identifică voit sau involuntar cu un anumit ideal, în care se pietrifică și în care nu mai ține cont de mărunta viață umană”, a afirmat Lavinia Betea în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube „HAI România!”.
Ce l-ar fi determinat pe Ceauşescu să ducă o campanie aproape de răzbunare împotriva românilor?
„Spuneţi că tot a fost sacrificat în numele idealului cu care a pornit?”, a fost întrebarea pusă în continuare de Ionuţ Cristache.
Lavinia Betea a explicat că un element important, de care mulţi români nu aveau habar în acea perioadă, era legat de starea de infracționalitate.
Acest lucru l-ar fi determinat pe Ceauşescu să impună ca un fel de răzbunare asupra propriului popor, spune istoricul.
„Sigur că da, este acea gândire de tip dacă vreți, noi zicem machiavelic dar este și gândirea de tip iezuit de factura aceasta… ca să duci cuvântul lui Dumnezeu între sălbatici, fabrici miracole, nu?
Ce este a fabrica miracole? Fake news, să mă exprim cu termenul de astăzi. Însă se consideră că nu este un păcat, pentru că scopul este nobil. Şi apoi mai este ceva ce noi nu știam, în sacrificiul acesta la care ne-a obligat Ceaușescu.
Rapoartele care veneau privind starea de infracționalitate din România. Furturile care se făceau din fabrici, de la CAP-uri… acestea erau cunoscute și el știa doar o minimă parte din ele.
Pe undeva era un fel de, nu știu ce cuvânt să folosesc, să nu fiu de nicio parte, să rămân tot neutru… Un fel de răzbunare, un fel de «las că știu eu că voi vă descurcați într-un alt fel»”, a explicat Lavinia Betea.
Ceauşescu, omul care nu greşea niciodată – asta era impresia dictatorului despre propria persoană
În continuare, invitata lui Ionuţ Cristache explică faptul că Nicolae Ceauşescu era nemulţumit de gradul de conștiință socialistă al românilor.
Oamenii nu înţelegeau să se comporte precum liderul lor, iar Ceauşescu şi-ar fi dorit ca toţi românii să muncească nemăsurat, aşa cum consideră ca o face el, mai spune Lavinia Betea.
Dictatorul avea despre sine o impresie de neclintit că este omul care nu greşeşte niciodată.
„Îmi povestea Ștefan Andrei că la un moment dat au avut o conversație legată de reducerile de consum. «Eu vreau să vă duc pe voi pe cele mai înalte culmi de bunăstare, eu încerc să vă dezvolt conștiința socialistă»… pentru că eforturile cele mai mari și el învinuia într-una gradul de conștiință socialistă al nostru, că nu-l avem suficient și voia mereu să-l întărească, oare cumva în simetrie cu ce s-a întâmplat după, când politicienii de după pun într-una vina pe mentalitățile comuniste. (…)
El, supărat că oamenii nu înțeleg să se comporte ca el, să muncească nemăsurat, munca lui fiind cea pe care o știm… Consumul lui, este adevărat, consumul lui zilnic de mâncare, era un regim de diabetic îngrozitor…
Dar, dar și aici pun o paranteză pe care aș face-o cu majuscule în scris… dacă el putea să-și ofere acel regim de diabetic, în România erau mii de diabetici care nu aveau cum să țină regimul de diabetic pentru că nu puteau să-l țină, n-aveau cu ce să-l țină, trebuiau să nu mai mănânce ca să supraviețuiască.
Ei și atunci el venea «Eu vreau să vă duc, eu fac totul pentru voi. O să vă duc cu forța acolo». Din ordinul lui se făcuseră acele datorii. El spunea minciuna aceasta pe care o practica de fiecare dată, prezentându-se pe el ca omul care nu greșește niciodată: «Eu o să vă duc oricum, o să plătim datoria externă, strângem cureaua»”, a mai spus prof. dr. Lavinia Betea.
Întreg podcastul difuzat vineri, 22 decembrie, pe canalul de YouTube „HAI România” poate fi urmărit chiar aici. Vizionare plăcută!