De la Paris, Londra și New York, numele Elenei Ceaușescu a avut o greutate în lumea academică, însă, Ionuț Cristache spune că adevărata minune științifică a fost să poți ajunge din clasa a 4-a direct în facultate ca apoi să primești numeroase diplome și 26 de grade academice.
Adevărul despre Elena Ceaușescu
Scriitoarea Lavinia Betea, care anul trecut a scris o carte despre viața soților Ceaușescu, fiind specializată în istoria perioadei comuniste, a explicat pe larg modul în care soția lui Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, a reușit o adevărată carieră în lumea științei, chiar dacă nu avea pregătirea necesară.
„Ea nu trebuia să fie altceva decât acea soție, a lui Nicolae Ceaușescu. Saltul ei a fost liniar. În momentul în care după 1944 ea a devenit activistă de partid, a ratat, n-a fost capabilă. Datele ei de personalitate nu erau potrivite pentru ceea ce cerea munca respectivă. A renunțat, a rămas acasă, a născut copiii, a lucrat la Revista Cominformului, ocupându-se de cadre.
Nu i-a mai convenit în datele oficiale, Cominformul desființându-se, aducând aminte de patronajul sovieticilor, nu îi mai convenea. A ratat într-un fel și acest moment al ei și nu știe nimeni să spună cum anume i-a încolțit ideea să devină chimistă, să învețe. De ce chimie? Pentru că și chimia și fizica erau considerate științe ale viitorului”, a explicat istoricul.
Cum a ajuns Elena Ceaușescu din clasa a 4-a direct la facultate?
De asemenea, aceasta a mai povestit că la vremea aceea, chimia era foarte importantă și considerată o meserie de viitor. Mai mult, și soțiile liderilor de la Moscova urmaseră tot căi academice, iar Elena Ceaușescu le-a copiat. Mai mult, din anul 1944 până în 1956 a fost laborantă.
„Pentru membrii de partid, se punea această obligație a continue dezvoltări profesionale. Ea ar fi trebuit întruna să învețe. Cartea ei de muncă nu o deținem, în momentul în care a intrat în ICECHIM (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie) vă dați seama, cine ar fi îndrăznit să îi ceară ei socoteală?
Cartea de muncă care a rămas la ICECHIM și care s-a distrus în 1989. Eu am avut șansa de a fi apelată de unul dintre foștii ei aghiotanți, Ion Chițoiu, care mi-a spus: V-am auzit, mă gândesc că v-aș putea da ceva care vă interesează, ceva care am luat și eu în decembrie 1989, el fiind la ICECHIM.
Și mi-a adus un ștat de plată pe ultimele luni din 1989 și Elena Ceaușescu, care trecea pe la ICECHIM doar să primească delegații și se spunea că șeful ei este în secția de polimeri, continua să primească un salariu, probabil cel mai mare care era pentru cercetătorul științific cu cea mai mare vechime, cred că 5.000 și ceva de lei. Ea lua două salarii, oamenii nu aveau voie să ia. Copiind practicile sovietice, s-a operat o discriminare pozitivă”, a mai povestit Lavinia Betea.
Mai mult, pe baza unui dosar, având istorie de revoluționar, Elena Ceaușescu a fost acceptată în facultate cu doar patru clase terminate, însă acest lucru nu îl putea face oricine, ci doar cadrele comuniste înalte.
„Pe baza unui dosar adecvat, având aceste activități revoluționare, se admitea înscrierea în învățământul superior, trecându-se direct de la patru clase la învățământul superior”, a mai explicat istoricul expert în viața Ceaușeștilor.