În cadrul podcastului „Istoria Secretă”, publicat miercuri pe canalul de Youtube EVZ Capital, Ionuț Cristache l-a avut ca invitat pe Jean Maurer, fiul fostului prim-ministru al României – Ion Gheorghe Maurer, alături de care a discutat despre evadarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și care a dezvăluit, printre altele, cine a fost mentorul comuniștilor români și dacă Nicolae Ceaușescu a fost sau nu membru al masoneriei.
Noi dezvăluiri despre Ion Gheorghe Maurer
Jean Maurer a povestit detalii despre parcursul academic și despre viața profesională a tatălui său. Ion Gheorghe Maurer s-a născut în 1902 într-o familie de profesori. Mama lui era profesoară de franceză, iar tatăl lui era tot profesor, director la Școala Buftea. El a fost profesor de franceză și germană.
„Michelle Maurer este fratele tatălui meu, născut în 1904. Amândoi aveau nume franțuzești. Tata era Jean Georges Maurer. Cei doi frați urmează cariere academice. Înainte de a ajunge la academie, este de spus un lucru important. Tata a făcut liceul militar în Craiova. Michelle face Medicină și tata face un an de zile, un an și ceva Politehnica în București, apoi Dreptul. Îl găsim în 1945 în Paris, cu un doctorat dat în drept, doctor docent.
Ulterior, îl găsim pe tata în anii `34-`35 în Sighișoara, ca asistent de judecător. Bun prieten, chiar mentorul lui a fost Nicolae D. Cocea. Era un marxist recunoscut, un avocat pledant. Au pledat împreună în procesele din `35-`37, în procesul de la Grivița și cel de la Craiova. Acolo a fost apărată și Ana Pauker de N.D. Cocea și de tata”, a povestit, miercuri, Jean Maurer.
„Am văzut mai multe portrete despre Ana Pauker (fostul ministru al Afacerilor Externe din România). Ce povestea tatăl dumneavoastră despre Ana Pauker?”, l-a întrebat direct Ionuț Cristache.
La această întrebare, Jean Maurer a recunoscut că tatăl său nu avea „o părere deosebită despre Ana Pauker”. „Nu a spus dacă era o femeie extraordinar de inteligentă. Deși, ea avea o anvergură intelectuală. Ce mi-a spus, a fost că ea era amanta lui (Lavrenti Pavlovici) Beria (fostul lider al NKVD). În acest context, a venit în România pentru a fi pusă în funcții de conducere. Taică-miu s-a opus. A vorbit și cu (Iosif) Stalin și i-a explicat că Ana Pauker este femeie, iar civilizația română, balcanică, este o civilizație care nu pune pe primul loc femeia”, a adăugat el.
„În comunism, oamenii erau conștienți că au nevoie de adepți. Nu trebuiau să sperie oamenii de la început și să pună o femeie care nu are nicio reprezentare într-o civilizația balcanică. Partidul Comunist nu ar fi avut o creștere de popularitate dacă puneau în frunte o femeie. Antisemitismul român era destul de accentuat. Bune sau rele, astea au fost timpurile. Nu pot să te pui împotriva unui anumit curent sau a opiniei publice.
Așadar, sunt două argumente care ar fi scăzut popularitatea Partidului Comunist. Ana Pauker era femeie și era și de origine evreiască. (Iosif) Stalin a percutat la mesaj și a retras-o. Se pare că după a fost și judecată, nu mai știu detalii. Nu mi-a povestit pentru că nici nu îl interesa subiectul Ana Pauker”, a explicat Jean Maurer.
Mihail Ralea și Mihail Sadoveanu erau marxiști
Jean Maurer a mărturisit, totodată, că tatăl său l-a apărat pe Gheorghe Ghiorghiu-Dej la un moment dat.
„Revenind la povestea cu marxismul și cu filosofia marxistă, tata s-a întâlnit pentru prima oară la Paris, în cercurile de români cu oameni precum Mihail Ralea sau (Mihail) Sadoveanu. Toți erau marxiști. E o diferență între marxism și comunism. Tata a făcut distincția de la început. Formarea marxistă a tatei începe în perioada Sighișoara, când devenise un discipol al lui Nicolae D. Cocea. Pentru a reaminti câteva episoade scurte, N.D. Cocea a fost avocat, publicist, fondator de reviste, asociat cu mișcarea socialistă din România și francmason.
De altfel, francmason era și Mihail Ralea, bun prieten cu tata. Am avut o relație de prietenie cu Catinca Ralea. Tot în același grup de intelectuali și de progresiști era și Mihail Sadoveanu, coleg de vânătoare cu tata. La un moment dat, i-a făcut cadou o pușcă foarte scumpă, care a ajuns cadou la un mare tenismen”, a dezvăluit Jean Maurer.
Puteți afla mai multe detalii în podcastul atașat mai jos. Capital.ro vă urează vizionare plăcută!