Uniunea Europeană s-a lăudat mereu că respectarea libertății de expresie este una dintre valorile sale fundamentale. Însă o directivă venită de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, ar putea amenința libertatea cuvântului în mediul online.
Jurnaliștii, influencerii, youtuberii și toți cei care activează în mediul online, precum și televiziunile și posturile de radio online riscă sancțiuni importante, de la amenzi consistente la suspendări temporare ale emisiei, ba chiar riscă închiderea definitivă.
Răsvan Popescu: Platformele nu au răspundere editorială
Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în studioul Hai România a asigurat că, în ciuda noii directiva care va reglementa toate producțiile din mediul online și de pe platformele sociale, „libertatea cuvântului nu dispare”.
O portiță de scăpare poate fi, potrivit invitatului, faptul că platformele din online, indiferent de forma acestora, nu sunt răspunzătoare în fața legii din punct de vedere editorial.
„Platformele nu au răspundere editorială. Doar organizează un conținut. Au și un regulament al lor (…) Cum aceste platforme nu sunt românești, tot ce putem întâi e să ne adresăm platformelor, vezi că ai această problemă acolo. El își face curat sau nu (…)”, a ținut să precizeze invitatul.
Punctele sensibile: protecția minorilor, incitarea la ură sau la violență
Chestionat de co-moderatorul Dan Andronic cum va putea să asigure CNA monitorizarea mediului online, care „e uriaș” și ar implica o armată de oameni și un volum imens de muncă și logistic, scriitorul a subliniat că cel puțin într-o primă fază, instituția va analiza doar reclamațiile venite. Răsvan Popescu a anunțat și zonele care vor fi vizate prioritar de CNA în procesul de monitorizare a mediului online.
„Deocamdată contăm pe reclamații, până să ajungem să contăm pe monitorizările noastre. Dar mai există și capacitatea membrilor CNA de a se autosesiza. Nu orice problemă care până acum era sancționabilă în audiovizual este sancționabilă și în online. (…) Aria de acoperire (n.r. – a noii legi) e în primul rând protecția minorilor, să nu intri cu materiale care să lezeze dezvoltarea lor firească, incitarea la ură sau la violență, să nu discriminezi”, a subliniat Răzvan Popescu.
Turcescu: Cenzura e aici, ochiul și timpanul
La rândul său, jurnalistul EVZ Robert Turcescu și-a exprimat îngrijorarea față de viitorul mediului online. Pe români îi amenință o viitoare cenzură a mediului online, a avertizat Robert Turcescu în podcastul său.
„Organismele CNA își extind jurisdicția și în online. (…) La mine în podcast Tavi Hoandră fumează. Dacă se aplică povestea asta, trebuie să-l opresc să mai fumeze? Au zis la CNA, deocamdată nu aplicăm sancțiuni pentru că lucrurile sunt destul de neclare. Dar eu vreau să vă spun că e o directivă a Uniunii Europene. Cenzura e aici, ochiul și timpanul”, a comentat gazda podcastului EVZ Play.
Acesta a amintit că podcasturile au rămas singurele medii audiovizuale în care se mai poate vorbi liber și în care libertatea de expresie este reală.