Istoricul Adrian Cioroianu a fost prezent în emisiunea "România lui Cristache" de pe canalul de YouTube EVZ Capital, acolo unde a vorbit despre nunta liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.
EXCLUSIV Nunta de AUR seamănă, dar nu răsare! „La nunta lui Zelea Codreanu au fost 90.000 de oameni.” (VIDEO)
Deși George Simion a negat vehement că a dorit să facă o nuntă ca a fostului lider legionar, istoricul Adrian Cioroianu e convins că asta a fost intenția șefului AUR, însă nu i-a ieșit cum și-ar fi imaginat.
„În mod evident mi se pare că nunta a dorit să semene. Eu chiar cred că domnul Simion și-a propus. (…)Doar că sunt diferențe, care din punctul ăsta de vedere, domnul Simion nici n-a putut beneficia prea mult de nunta asta din punct de vedere politic și nu va beneficia. Pentru că românii sunt ceva mai ciudați. Ei râd cu tine, dar după ce au râs cu tine, nu fi așa sigur că te votează. Nu cred că i-a ieșit, dacă și-a dorit un câștig politic. Iertați-mă, la nunta lui Zelea Codreanu au fost 90.000 de oameni. Au fost 3.000 de care. Era în culmea popularității, domnul Simion e în criză.”, e de părere fostul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.
Unde-i voință și putință, nu-i carismă
„Eu cred că oricând poți să câștigi cu un discurs neolegionar, poți să câștigi procente care să te bage în Parlament. Lucrurile nu sunt simple. Uitați-vă ce se îă ce se întâmplă în Suedia, în Italia. Problema domnului Simion e că n-are carisma lui Corneliu Zelea Codreanu. (…) Nu are contextul care l-a făcut carismatic pe Corneliu Zelea Codreanu. Venea dintr-un proces în care fusese achitat. Dar culmea, după ce omorâse un polițist, Manciu, prefectul poliției din Iași. Poliția atunci era atât de considerată coruptă, încât nu era simpatizată. Și au fost oameni care au spus: «Lasă, domnule, că studentul ăsta are dreptate!» Dacă tu afli de un student bătut de un polițist, l-a împușcat pe polițist și ești în anul 1925, era un gest aproape cavaleresc. Regimul de atunci nu mai știa pe unde să ducă procesul. Pentru că pe oriunde se ducea, câștiga adepți. Iar la câteva săptămâni de la achitare, s-a căsătorit în iunie 1925. Era în culmea popularității.”, a povestit istoricul.
Adrian Cioroianu mărturisește că apariția grupării lui George Simion este, de fapt, un lucru benefic pentru democrația din România.
„Eu m-am bucurat că a apărut partidul AUR, pentru că e mult mai bine să ai un partid care să știi că întruchipează niște idei, că îl poți vedea, poți negocia cu el, dacă vrei, îl votezi, dacă nu, nu.”, a mai spus Adrian Cioroianu, invitat în podcastul România lui Cristache.