În principal, taxa se referă, după cum ne-au spus chiar surse din ASF, la avocați, care acționează în numele clienților și este preluată după modelul pieței de capital, unde există de mai multă vreme.
Așa cum a arătat Capital, taxa vine într-un moment extrem de delicat, în care apar acte normative noi, iar câteva dintre cele mai importante legi care guvernează piața asigurărilor sunt în plin proces de modificare. Anul acesta este important pentru implementarea prevederilor directivei IDD, privind protecția consumatorului, prevederi care sunt greu de înțeles și care au nevoie de interpretări de la supraveghetor.
Tot anul acesta se vor modifica și legea RCA, dar și cea a asigurărilor obligatorii de locuință. În acest context, furnizarea de interpretări oficiale reprezintă o activitate esențială pentru piață.
Acesta este contextul în care Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), Patronatul Brokerilor de Asigurare (PRBAR) și Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNSICAR) au pregătit scrisoarea prin care solicită eliminarea taxei de 10.000 de lei. Ei mai amintesc că există riscul ca activitatea ASF să fie blocată de sute de cereri, în condițiile în care asociațiile nu vor mai comunica, în ansamblu, pentru a evita taxa, iar membrii vor face solitări în nume propriu.