Fostul demnitar a subliniat că un stat ca România are obligația de a trata cu maxim interes relația cu țările care domină jocul geopolitic mondial.
Distanțarea de China, la pachet cu parteneriatul strategic cu SUA
Totuși, a remarcat Cristian Diaconescu, este greu să nu remarci că oficialii români ignoră deliberat relația cu China, gigantul care amenință tot mai mult supremația Statelor Unite ca lider planetar.
Moderatorul Robert Turcescu a confirmat că autoritățile române au un exces de zel în a trece cu vederea gigantul asiatic. „A fost vreun premier în China? E vreun ministru în ultimii 10 ani care s-a dus să miroasă Zidul Chinezesc? Vreun înalt demnitar român care să fi invitat vreun înalt demnitar chinez? Nimic. Asta e politica pe care am înțeles că am adoptat-o la pachet cu parteneriatul strategic cu America. Atunci eu întreb: ce să menții din moment ce ți s-a spus cu chinezii nu? N-ai ce să menții”
Diplomatul a relatat un episod pe care îl consideră relevant referitor la aprecierea pe care China o arată țării noastre, în spate fiind vorba și de o simpatie istorică.
Semnalul discret transmis de Xi Jinping în 2012
„Din punct de vedere al simbolisticii, în ceea ce privește China și în ceea ce privește Statele Unite, noi avem o relație preferențială chiar în raport cu partenerii noștri. Cum o joci? Cum știi să o joci? Argumentul, iertați-mă, nu este o aroganță, în 2012, același președinte Xi m-a primit și pe mine. Raportul dintre președinte și ministru e unul clar. În China protocolul e cu atât mai… și cu toate acestea s-a făcut solicitarea și m-a primit. Nimic extraordinar, dar a stat ca între șefi de stat în aceeași sală în care l-a primit pe președintele Belarusului. Un astfel de semnal trebuie înțeles foarte bine. Nu știu câți miniștri din NATO sau din Uniunea Europeană au fost primiți vreodată așa”.
Chestionat de jurnalistul Mirel Curea dacă „s-a epuizat capitalul” pe care chinezii îl au față de țara noastră, fostul demnitar a răspuns astfel:
„Deocamdată nu, fiindcă își fac proiecții pe termen lung, dar trebuie să spun, și asta e din partea chineză, următoarea generație politică nu va mai cunoaște… Deci dacă nu joci… Ei își amintesc și acum de 1968 (n.red. – la Ambasada României din R.P. Chineză, prim-ministrul Zhou Enlai a prezentat un discurs devenit reper al prieteniei tradiţionale chinezo-române, întărită de criticarea de către Ceaușescu a invaziei URSS la Praga)”.
Cum faci un lider global să fie interesat de tine
Cristian Diaconescu a mai observat că, din punct de vedere al codurilor diplomatice, simpatia pe care China a arătat-o dintotdeauna României are influență și în raport cu partenerul strategic SUA. Totuși românii trebuie să fie conștienți că americanii au o simpatie față de ei comparabilă cu a chinezilor.
„În primul rând că popoarele (n.red. – SUA și România) se simpatizează reciproc, nu e puțin, credeți-mă. Că se simpatizează reciproc e foarte mult pentru americani. În al doilea rând discută cu tine din punct de vedere al efectelor acțiunilor tale la nivel regional. Așa bilateral distanța e foarte mare, tu poți să-ți faci iluzii că a zis da, da, și? (…) Când ai o bilaterală, tu ar trebui să știi cam tot ce urmează să ți se spună. Sigur, îți transmite un anumit tip de mesaj. Răspunsul tău, dar care să fie argumentat, e: stai un pic că eu pot mai mult. Și atunci devine interesat”, a mai explicat fostul ministru de Externe în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea de tip podcast cu Cristian Diaconescu poate fi vizionată AICI.