„Nu avem nicio hârtie oficială însă există o astfel de intenţie la nivelul Oficiului pentru privatizare şi al Ministerului economiei”, spune Mihai Diculoiu, liderul sindicatului liber Oltchim. De altfel, sindicatul a emis şi un comunicat prin care anunţă o mişcare de protest la adresa intenţiei de a declara combinatul în insolvenţă. Săptămâna viitoare, 200 de sindicalişti de la Oltchim se vor deplasa la Bucureşti şi vor picheta pe perioada a trei zile sediile Ministerului economiei şi ale PNL şi PSD. „În urma analizei, Sindicatul Liber Oltchim consideră că această măsură nu mai asigură condiţiile de funcţionare a SC OLTCHIM în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim Piteşti, nu mai garantează funcţionarea SC OLTCHIM, nu mai este posibilă privatizarea rentabilă şi reală în interesul statului român şi al salariaţiilor, dar asigură condiţii pentru urgentarea falimentului societăţii”, se arată în comunicatul sindicatului.

„Problema Oltchimului în acest moment este lipsa capitalului de lucru. Există o bancă dispusă să ne ofere un credit însă au nevoie de o garanţie că Oltchimul va funcţiona în continuare şi va putea plăti creditul. Insolvenţa şi reorganizarea nu rezolvă aceste probleme şi pentru noi înseamnă falimentul. Nu mai vorbim de privatizare şi celelalte hotărâri luate până acum dar nepuse în aplicare”, mai spune Diculoiu.

Cu toate că sindicatul consideră că Ministerul economiei dorește insolvența combinatului, surse apropiate discuțiilor au declarat pentru Capital că procedura aleasă pentru Oltchim este administrarea specială. Spre deosebire de insolvență, intrarea în administrare specială permite continuarea procesului de privatizare, care, potrivit acordurilor cu FMI trebuie să fie realizată până în luna septembrie a acestui an.