Durata procedurii de licitaţie depinde de numărul de runde care vor avea loc, ANCOM estimând că rezultatele finale vor fi anunţate în cursul lunii octombrie.
 
ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Pentru servicii LTE/4G sunt vizate benzile de 800 şi 2600 Mhz. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă. În cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

ANCOM a conceput licitaţia în aşa fel încât toate companiile interesate să se bucure de condiţii egale, fie că sunt sau nu prezente pe piaţa românească, că deţin sau nu resurse de spectru în oricare din benzile scoase la licitaţie.

Un posibil nou jucător

“În urma licitaţiei, este posibil să asistăm la o reconfigurare a pieţei prin apariţia unor operatori străini sau a unor operatori mobili virtuali, dar nu putem anticipa rezultatele acestui demers. Ne dorim participarea la licitaţie a unui nou jucător pentru că un operator nou ar stimula concurenţa în beneficiul utilizatorului final, care va avea acces la mai multe oferte, calitate mai bună a serviciilor oferite şi preţuri mai mici. Continuitatea operatorilor existenţi este, de asemenea, de dorit, pentru că au o bună experienţă pe piaţa autohtonă şi operează reţele funcţionale în care s-a investit mult”, au declarat pentru Capital oficialii ANCOM. 

Obiecţiile operatorilor

ANCOM s-a consultat în toate etapele organizării acestei licitaţii cu reprezentanţii industriei şi a analizat cu mare atenţie observaţiile consistente transmise pe marginea documentaţiei propuse, acceptând o parte dintre propunerile venite din partea acestora, acolo unde argumentele au fost pertinente şi modificarea a fost considerată necesară pentru a clarifica procesul sau pentru a asigura buna funcţionare a acestuia, în conformitate cu obiectivele urmărite de ANCOM.

“Principalele observaţii venite din partea operatorilor pe marginea documentaţiei au vizat valoarea taxelor de licenţă, eliminarea blocurilor temporale din cadrul procedurii de selecţie şi extinderea drepturilor de utilizare a acestora până la data de 5 aprilie 2014, obligaţiile de acoperire, roaming naţional, precum şi divizarea spectrului”, potrivit reprezentanţilor ANCOM.

Este posibil ca unul dintre operatorii existenţi să piardă licitaţia?

“Designul licitaţiei este conceput astfel încât fiecare dintre operatorii prezenţi pe piaţa românească să poată licita pentru o cantitate suficientă de spectru pentru a-şi continua, fără întreruperi, activitatea de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice. În acelaşi timp, condiţiile licitaţiei permit şi unui operator care nu deţine spectru în prezent să obţină resursele pe care le doreşte. Rezultatul depinde acum în întregime de decizia de a participa la licitaţie şi de a licita a operatorilor interesaţi, precum şi de strategia de licitaţie pe care o va aborda fiecare participant”, spun oficialii ANCOM.

Licitaţie după model olandez

Alocarea benzilor de frecvenţe prin licitaţie este o practică comună a ţărilor din Europa. Licitaţii pentru alocarea frecvenţelor de spectru au fost organizate, în ultimii ani, în ţări precum Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. În acest moment, o procedură similară se desfăşoară în Irlanda.

Procedura de selecţie competitivă de tip combinatorial clock auction pe care o organizează ANCOM reprezintă o adaptare a modelului utilizat şi în ţări precum Elveţia, Austria, Olanda, Danemarca.