Opinia publică, manipulată foarte ușor
Maestrul Ion Cristoiu și jurnalistul Robert Turcescu au discutat despre evenimentele din Israel, în cadrul unui nou episod al podcastului HAI Live! cu Turcescu. Podcastul poate fi văzut integral pe canalul de YouTube HAI România.
Pe lângă discutarea evenimentelor din Israel, maestrul Ion Cristoiu a arătat ușurința cu care poate fi manipulată opinia publică. Potrivit acestuia, opinia publică poate fi manipulată extrem de ușor prin intermediul emoțiilor televizate.
Maestrul Ion Cristoiu a spus „Nu mai suntem în 67. Israelul trebuie să înțeleagă că nu mai sunte din 67 din două motive. În primul rând, ei sunt aceste rețele sociale care te devastează. Ele vizează două ținte, apropo de propaganda Hamas. Ele vizează, pe de-o parte, această propagandă aproape tot tineretul occidental care este pro-palestinian. Pe de-o parte pentru că-l urăște pe Netanyahu, care este un conservator (…) și pe de altă parte pentru că, întotdeauna, în Occident, stânga a fost de partea (…) ălora care merg în sud.
În al doilea rând, o altă țintă (…) propaganda aceasta vizează lumea musulmană (…) ei au făcut acele poze, nu pentru mine, au făcut acele imagini pentru cei care urăsc Israelul. În lumea musulmană, în lumea arabă, 99% au stat după ferestre și au spus „bine le-au făcut”.
Diferențele dintre războiul din Ucraina și războiul din Israel
De asemenea, maestrul Ion Cristoiu și jurnalistul Robert Turcescu au evidețiat diferențele dintre războiul din Ucraina și războiul din Israel. Potrivit celor doi, există mai multe detalii care vin din Israel, decât cele venite din Ucraina.
Maestrul Ion Cristoiu a evidențiat că imaginile care vin din conflictul din Israel sunt mult mai clare față de cele din Ucraina. În plus, în cazul războiului de lângă graniță, nu s-a văzut nicio imagine cu răniții.
„Dacă comparăm cele două războaie, rămâi cu gura căscată. Acolo, până și noi am trimis (…) Unu – imaginile sunt de o claritate ieșită din comun. Imaginile care veneau din Ucraina sunt de o rezoluție proastă. Nu înțelegi nimic.
Au fost aproape doi ani de război. Spuneți-mi și mie o bătălie transmisă de oameni cu cască – niciuna.
Hai să o luăm la rând. Într-un război, sunt răniți. În Primul Război Mondial, Regina Maria se ducea în spitale, se fotografia. Spuneți-mi și mie, Olenka (n.red. soția președintelui Volodimir Zelenski). (…) Spuneți-mi și mie unde sunt răniții.
În timpul unui asemenea, conflict, te duci acolo (…)”, spune maestrul.
Războiul din Ucraina, reflectat imagistic de propaganda ucraineană
Maestrul Ion Cristoiu a explicat motivul pentru care nu au existat corespondențe de la fața locului din Ucraina. Asta în timp ce, în Israel, există numeroase televiziuni care transmit de la fața locului.
„În conflictul din Orientul Mijlociu nu poate fi nicio manipulare. Că ăla, chiar corespondenta aia, ăla cu cască, vezi că în spatele lui sunt palestinieni. În momentul în care nu trimiți … nu au trimis pentru că s-au temut, nu au vrut (…) Tot acest război a fost reflectat imagistic de propaganda ucraineană.
Noi am văzut numai filme făcute de ucraineni, nici măcar de un post de televiziune.
(…) La Mariupol, normal era să fie o echipă acolo, să transmită (…) presa lumii a fost înlocuită, în loc să se ducă ea la fața locului (…) Dacă trimitea la Mariupol, cine știe ce vedeam”, spune Ion Cristoiu.
Întregul podcast poate fi vizualizat integral AICI.