La Budapesta, la fel ca în toată Uniunea Europeană, e o criză teribilă de forţă de muncă, aşa că antreprenorii maghiari, români, francezi sau nemţi acceptă bucuroşi să angajeze muncitori aduşi din Asia, din Africa sau din Orientul Mijlociu. Însă vesticii nu se gândesc și la reversul fenomenului: în ce măsură acceptă sau reuşesc aceştia să se integreze în lumea europeană.

Zidul lui Trump în cea mai democrată țară din lume

Invitat în podcastul EVZ Play de marți, jurnalistul de televiziune Victor Ciutacu a observat că adâncirea problemei imigranților în toată lumea s-a produs chiar din țara democrației. Mai exact, de când a preluat puterea, Biden nu a făcut altceva decât să consolideze zidul construit de Trump contra accesului imigranților mexicani.

Victor Ciutacu

„Vorbeați că zidurile nu pot opri imigrația. (…) În timp ce lumea îl condamnă pe Orban pentru rasism, pentru discursul de neacceptat cum ar spune SUA, administrația Biden lucra să termine ultimele bucăți din zidul ăla. N-au considerat, după ce au preluat puterea, că zidul lui Trump era o investiție imorală, ilegală, rasială șamd.”, a afirmat Ciutacu.

„Cea mai dură politică anti-imigrație o are cel mai democratic stat al lumii, Statele Unite ale Americii. Acolo nu intri, și să obții o viză de turist e complicat”, a completat moderatorul Robert Turcescu.

„E un fenomen care nu mai poate fi oprit (….) Orban, oricât nu ne-ar plăcea să recunoaștem, are și o mare doză de adevăr”, a conchis interlocutorul său.

Cum a stimulat Occidentul imigrația provocată

Jurnalistul Mirel Curea a adus în discuție un alt fenomen despre care se vorbește mult prea puțin și anume imigrația provocată de marile puteri. Dând ca exemplu războiul din Siria, care a dus la un exod masiv al imigranților din Orientul Mijlociu în Europa, jurnalistul EVZ a subliniat că de acest război a profitat fostul cancelar german Angela Merkel, care a chemat migranții în Germania.

Angela Merkel a contribuit mult la invadarea Europei de către imigranți. Foto: Profimedia Images

Politiciana germană a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranţi, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria. Occidentul plătește prețul colonialismului, a mai observat Mirel Curea.

Emisiunea integrală: