În opinia avocatului Gheorghe Piperea, cel mai mult au avut de câștigat mega-fondurile americane. Acestea au un rol cheie pe piața financiară mondială, pe care l-au speculat la maximum de la debutul pandemiei.
Piperea: Toate acțiunile mega-fondurilor sunt cifrate la 230 trilioane de dolari
Potrivit invitatului lui Robert Turcescu, mega-fondurile se ocupă cu „gestionarea fondurilor noastre, inclusiv gestionarea fondurilor noastre de pensii private. 90% din presa americană e deținută de 4 giga-fonduri”, arată avocatul.
Vosganian: Marii câștigători sunt patru
Economistul și scriitorul Varujan Vosganian a invocat o structură mai amplă de actori-cheie, care colaborează îndeaproape. „E vorba de o rețea în ale cărei ochiuri intră reprezentanți din diferite țări.
Marii câștigători sunt patru: cei care speculează pe diferite piețe, care când a apărut Omicron au avut o mare posibilitate de a specula. Apoi sistemul bancar după lockdown, a avut niște câștiguri enorme din faptul că a împrumutat statele lumii. În 2020 datoria publică a planetei a crescut uluitor. Vânzările pharma au crescut de 20 de ori în ultimii doi ani. Mai mare câștigător este Internetul, comunicațiile”.
„China nu mai înseamnă copii de plastic ale americanilor„
Pe de altă parte, consideră economistul, nu e încă lămurit „modul în care pandemia va reseta harta mondială, dar ea a lovit disproporționat. Companiile chineze nu mai sunt niște copii de plastic. Războiul Rece e într-o troică acum. Nimeni nu explică de ce practic China nu are epidemie. Nu a mai raportat niciun deces din martie 2020„, a observat invitatul. Potrivit tuturor statisticilor, un boom în conturi odată cu pandemia se înregistrează și printre miliardarii Chinei.
Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: