NATO face exerciţii în Marea Neagră, Putin face paradă la Moscova, armata rusă bombardează iar oraşele ucrainene, toată lumea vobeşte despre război, nimeni nu pomeneşte nimic despre negocieri de pace.
Podcastul EVZ Play de marți, moderat de Robert Turcescu, i-a avut ca invitați pe jurnaliștii Ionuț Cristache și Mirel Curea. Una dintre temele importante puse în discuție a pornit de la o declarație a lui Rareș Bogdan, potrivit căruia războiul din Ucraina ar mai dura 10 ani. „Nu va mai fi cu pușcoace vreo doi ani, se intră în faza Războiului rece?”, a întrebat moderatorul citând informații vehiculate de specialiști militari.
Cristache: Sunt congelați direct, îi duc la mausoleu
Realizatorul de televiziune Ionuț Cristache a observat că în ceea ce îl privește, evită să mai ofere prognosticuri întrucât toate au fost infirmate de realitate. „Ezit să mai îmi dau cu părerea. Am aplicat mecanisme firești, logice și n-au funcționat. Toate calculele legate de Putin au dat greș, nimic nu s-a confirmat. Ce mafiot e ăla cu păturica pe genunchi! Diavolul… Tu să fii ursul siberian, dar stai și tremuri. Ăia (n.r. – generalii) sunt congelați direct, îi duc la mausoleu. Zici că e sanatoriu. Ar fi amuzant dacă n-ar fi tragic. Nu m-aș lansa în scenarii, nu știi ce turnură ia mâine. Aia din dreapta zici că e Mitzura Arghezi”.
Ultima dorință a lui Vadim Tudor
Menționarea Mitzurei Arghezi de către fostul jurnalist TVR i-a prilejuit lui Turcescu ocazia de a rememora o amintire savuroasă cu Corneliu Vadim Tudor. Acesta l-a căutat pe Robert Turcescu cu o săptămână înainte de a muri, când i-a adresat o mare rugăminte. Tribunul i-a arătat jurnalistului o piesă de colecție din impresionantul său tezaur personal, pe care dorea să o vândă constrâns de nevoia de a-și finanța cheltuielile tipografiei.
Pe de altă parte, Cristache a făcut o confesiune: urăște că operațiunea militară de la graniță e folosită ca pretext. „Războiul folosit ca scuză cinică mă îngrețoșează. Trebuie să avem un premier că e război, trebuie să punem ce magistrați vrem că e război”.
Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: