Ion Cristoiu: O paralelă a modului în care presa a acoperit conflictele din Ucraina și Israel
Jurnalistul Ion Cristoiu spune că în Israel, până și trusturile de presă din România au trimis jurnaliști, însă ca să te duci într-o zonă de conflict cu camerele presupune o mare experiență și cunoaștere a terenului.
„În asemenea împrejurări trebuie să ai relații”, punctează Cristoiu.
De asemenea, Robert Turcescu amintește de experiența sa în Turcia, când a fost nevoit să se alăture unei echipe de la France Press pentru a avea acces la informații și resurse. Dacă nu ar fi făcut acest lucru „era al nimănui” pentru că nu avea contacte și oficiali pe care să-i sune.
„Îți trebuie acest fel de noroc sau relații”, spune Robert Turcescu.
Ion Cristoiu punctează că în aproape doi ani de război în Ucraina, nu a fost nicio transmisiune de la vreo bătălie.
„Într-un război, chiar din Primul Război Mondial sunt răniți. Regina Maria se ducea în spitale și se fotografia. Spuneți-mi dacă Olena Zelenska s-a dus la vreun spital de răniți.
Toate acele imagini clasice cu conducătorul care se duce la răniți … noi nu avem răniți. Ei sunt dar ceva e în neregulă.
În timpul unui asemenea conflict te duci acolo ca jurnalist. Te alungau rușii? Arătai cum te-au alungat”, spune Ion Cristoiu.
O echipă de jurnaliști români nici măcar nu s-a dus peste brațul Chilia
De asemenea, Robert Turcescu menționează că nu a văzut nicio transmisiune din satul ucrainean de peste brațul Chilia, care se învecinează cu cel din România.
„Ei au transmis doar unde a căzut drona și a făcut un crater pe partea noastră, dar nu de dincolo de la vecinii ucraineni. Iei o barcă dai de două ori din vâsle, vorbești cu poliția de frontieră să te lase să filmezi ce distrugeri au făcut rușii când au dat cu drone în satul ucrainean”, punctează Turcescu.
Maestrul Ion Cristoiu spune că acest lucru se întâmplă pentru că în conflictul din Orientul Mijlociu nu poate fi nicio manipulare.
„În momentul în care nu trimiți jurnaliști. Nu au trimis pentru că s-au temut, ci pentru că nu au vrut. Dacă ați observat, tot acest război din Ucraina a fost reflectat imagistic de propaganda ucraineană”, spune Cristoiu.
El punctează că la Mariopol era normal să fie o echipă de jurnaliști care să transmită cele întâmplate. Cristoiu menționează că presa internațională a fost practic înlocuită în multe cazuri de propaganda ucraineană, care a furnizat imagini și informații.
„Presa lumii a fost înlocuită de propagandă, în loc să se ducă ea la fața locului. (…) Noi avem imagini numai din ce transmitea propaganda lor și din acele site-uri care erau suspecte pentru că erau create de serviciile secrete ucrainene”, mai spune Ion Cristoiu.