Cristian Terheș a fost invitat în cadrul unui podcast de pe canalul de YouTube HAI România, acolo unde a vorbit despre victoria unui important partid din Olanda. Ce spune Cristian Terheș?
Victoria surprinzătoare a rivalilor lui Mark Rutte a fost una din temele podcastului lui Robert Turcescu HAI Live de joi, unde i-a avut ca invitați pe jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, dar și pe europarlamentarul Cristian Terheș. Acesta a dat detalii incendiare din culisele cabinetelor politice de la Bruxelles, unde fermierii olandezi au produs multă panică.
Partidul fermierilor BBB e marele câștigător al alegerilor din Olanda. BBB se opune planurilor guvernului de reducere a emisiilor de azot, planuri care transpun o controversată directivă europeană.
O mișcare contra politicilor UE
Cele patru partide ale coaliţiei de centru-dreapta din Ţările de Jos au suferit pierderi semnificative în alegerile desfăşurate în această săptămână în cele 12 provincii, indică rezultatele preliminare, provocând o bulversare pe scena politică, transmite dpa, preluat de Agerpres.
De menționat că Partidul Fermierul s-a născut în urma unui protest al fermierilor din Olanda, nemulțumiți de politicile agricole ale Guvernului în direcția reducerii nivelului emisiilor de azot. Acestea transpun directivele dictate de Comisia Europeană, deci este vorba și de un protest contra politicilor agricole ale UE. Formaţiunea BBB (BoerBurgerBeweging, Mişcarea Fermier-Cetăţean) a fost fondată în anul 2019.
Chris Terheș: Green Deal e o utopie a Ursulei von der Leyen
Într-o intervenție live în podcastul HAI România, europarlamentarul Cristian Terheș a dat amănunte explozive de la fața locului, de la Bruxelles. Potrivit fostului țărănist ales pe listele PSD – în prezent membru AUR -, încă de miercuri seară premierul olandez Mark Rutte și partidul său arătau mari semne de îngrijorare. Chestionat de Robert Turcescu „ce zic colegii lui Rutte din Parlamentul European, i-ai văzut cu fețe lungi?”, politicianul a declarat:
„Într-adevăr, de aseară am văzut colegii din grupul RENEW, care fac parte din partidul lui Cioloș, cei din partidul lui Mark Rutte erau efectiv cu fețele pleoștite aseară pentru că nu s-a așteptat nimeni la un astfel de rezultat. Pe aici lumea era: dar cine sunt ăștia, de unde au apărut? Gândiți-vă că partidul acesta a apărut în 2019, după ce Ursula von der Leyen a venit cu nebunia aceea cu Green Deal-ul. Eu am tot vorbit din 2019 despre faptul că acel plan megalomanic al Ursulei von der Leyen de a transforma Uniunea Europeană în zonă neutră din punct de vedere climatic și al emisiilor de gaze, adică niște utopii care nu au de-a face nici cu realitatea, nici cu știința”.
Asaltul tractoarelor la Bruxelles
În al doilea rând, a arătat Cristian Terheș, trebuie ținut cont că Olanda este al doilea cel mai mare exportator de alimente din lume după SUA. „Gândiți-vă cât de bine are pusă la punct agricultura, cu atât pământ cât au ei. Să vii și să spui tăiem fermele, tăiem subvențiile, fără îngrășăminte chimice, le afectează la toți fermierii business-ul și societatea la baza ei. Atunci oamenii s-au organizat, era plin de tractoare, a fost blocat Bruxelles-ul săptămânile trecute, nu puteai să intri, erau mii de tractoare, au aruncat și gunoi, balegă (…)”, a mai punctat europarlamentarul.
Chris Terheș apreciază, de asemenea, că victoria Partidului Fermierilor dă un semnal important și anume că Europa e într-un moment de răscruce. „Sper să fie un semnal. Europa se schimbă, la baza societății oamenii nu mai pot tolera ceea ce se întâmplă. Sper că e o trezire pentru tot acest leadership al UE pentru a înțelege ce se întâmplă”.
În opinia jurnalistului de investigații Bogdan Comaroni, succesul electoral al BBB se datorează faptului că fermierii olandezi au reușit să dezvăluie pe înțelesul tuturor cetățenilor „aberația azotului”.