Un sondaj realizat de Avangarde în perioada 20-31 ianuarie arată că dintre votanţii AUR, 39% declară că sunt femei, iar 61% bărbaţi. Dintre alegătorii AUR, 60% au liceu sau postliceala, 30% nu au terminat liceul, 40% sunt angajaţi, iar 32% nu au ocupaţie. Potrivit sondajului realizat de Avangarde, De asemenea, 52% dintre cei care declară că votează AUR provin din mediul, iar 48% din mediul urban rural.
25% dintre votanţi sunt din Moldova, 45% din Muntenia, Dobrogea, Oltenia şi 30% din regiunea Transilvania / Banat. Intervenit în direct în emisiunea lui Turcescu, George Simion a subliniat că o mare parte din electoratul partidului fondat de el vine din diaspora, dar și din Republica Moldova.
Pieleanu: Doi din trei români implicați în viața socială votează AUR
Într-o intervenție live în studioul EVZ, sociologul Marius Pieleanu a comentat principalele concluzii ale rezultatelor sondajului. Prima se referă la faptul că AUR își conturează tot mai clar un electorat propriu, cu un specific tot mai evident. Apar categorii noi de potențiali votanți, cu studii superioare și din mediul urban, în special bărbați.
„Populația activă și preponderent masculină, adică 66%, doi din trei dintre români, care sunt implicați în viața socială votează AUR. Electoratul AUR are o consistență sociologică clară„, a subliniat Marius Pieleanu.
AUR a crescut masiv la categoria 31-50 ani cu educație
Un aspect interesant remarcat de moderatorul Robert Turcescu („toată povestea asta mi se pare fabuloasă„) este creșterea fulminantă a AUR la categoria 18-30 ani, unde strânge opțiunile a 36% dintre respondenții care votează AUR. „Mesajele radicale prind la vârsta tânără. 30% dintre cei care votează AUR sunt între 31-50 ani, populație activă. Mult, dacă mă întrebați pe mine. Se pupă un pic cu studiile, prejudecata era că cei săraci, fără acces la educație votează partidele considerate extreme„, a opinat sociologul.
85% dintre cei chestionați de Avangarde cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 80% de declară împotriva certificatului verde la locul de muncă şi 65% consideră că vaccinarea împotriva COVID 19 nu este necesară.
Emisiunea în format integral poate fi vizionată aici: