Judecătoria sectorului 1 şi, respectiv, Judecătoria Buftea au admis cererile de încuviinţare a executării silite înaintate de Raiffeisen Bank pe numele lui Dinu Patriciu. Deciziile, primele de acest tip, ar putea fi doar începutul unui lung şir având în vedere că miliardarul pare să aibă probleme asemănătoare cu încă cel puţin trei bănci din România.
Dan Costache Patriciu, mai cunoscut ca Dinu Patriciu, este executat silit din cauza unui credit care, potrivit informaţiilor Capital, se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro. Este vorba de un împrumut luat de Minimax, companie ce a aparţinut omului de afaceri, şi garantat de Patriciu cu un bilet la ordin care a fost refuzat la plată. Ce urmează în continuare?.“Procedura de executare silită se declanşează după momentul în care i se comunică executorului încheierea de încuviinţare pronunţată de instanţă.
După comunicarea somaţiei ,ca prim act de executare silită se solicită organelor abilitate să furnizeze informaţii cu privire la patrimoniul debitorului urmărit. Urmează, în final, analiza valorică a bunurilor identificate care va crea premisa sechestrării cantităţii suficiente de bunuri necesare acoperirii creanţei. ”,spune Ilie Dinu, unul dintre executorii care se ocupă de caz.
Biroul angajat de bancă este BEJA Dinu Ilie, Lupulescu Cătălin, Verdeş Adriana, Mărgulescu Ramona. Procedura de executare se va concentra, după toate aparenţele, asupra bunurilor imobiliare deţinute de Patriciu în proprietate sau coproprietate pe raza celor două judecătorii unde au fost obţinute încuviinţările. Poprirea conturilor este o acţiune care, mai ales în cazul lui Patriciu, s-ar putea dovedi mai degrabă formală.
Începutul unei “nebunii” a executărilor?
Este pentru prima dată când o bancă din România solicită şi obţine o încuviinţare de executare silită direct pe numele lui Patriciu dar sunt şanse mari să fie doar începutul unei lungi serii în condiţiile în care afaceristul a garantat credite ale firmelor sale sau chiar a contractat personal credite de la alte cel puţin trei-patru bănci locale fapt care se poate vedea si doar aruncând o privire asupra arhivei garantiilor reale mobiliare.
De altfel, situaţia de faţă este foarte asemănătoare cu o alta întâmplată la jumătatea anului trecut în relaţia dintre miliardar şi Unicredit Ţiriac. Şi acolo a fost vorba tot despre un credit garantat cu bilete la ordin doar că în acel caz, banca nu a ajuns la executare silită ci a demarat doar procedura de somaţie la plată. Ulterior şi această procedură a fost închisă deoarece banca a renunţat la judecată, după cum arată dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti.
Litigiul a pornit de la un credit acordat lanţului de magazine Mic.ro şi garantat de Dinu Patriciu cu două bilete la ordin, unul în valoare de 10 milioane de euro şi altul de 9 milioane de euro. Cum, între timp, mic.ro a intrat în faliment iar creditul a ajuns la scadenţă, Patriciu era bun de plată. În acest caz banca a renunţat, deocamdată, la judecată. Unicredit Ţiriac nu a răspuns la solicitarea noastră de a ne destăinui motivul pentru care a renunţat la proces. Se pare însă, că cele două bilete la ordin au scadenţa abia anul acesta şi de aceea nu puteau fi executate în 2012.
Miliardarul mai are şi un credit garantat luat de la BCR. Patriciu figurează cu o garanţie în cash colateral în valoare de 4 milioane de euro pentru creditul luat de la BCR iar presa a scris zilele trecute că el a luat de la cea mai mare bancă locală un împrumut de 10 milioane de euro pe persoană fizică şi că se află deja în situaţia de a nu-l mai putea rambursa. Direct sau prin firmele sale, Dinu Patriciu a mai avut relaţii de creditare şi cu alte bănci din România, printre care BRD şi, a scris presa, OTP.
Un text amplu despre mărirea şi decăderea lui Dinu Patriciu găsiţi aici