În ciuda asigurărilor date de autorități privind adoptarea unor măsuri de sprijinire a sectoarelor de activitate ale economiei afectate de criza de coronavirus, patronatele HORECA se plâng că nu au primit nimic concret și de lipsa de dialog.
Autoritățile din România au declarată că, în contextul crizei majore cu care se confruntă țara, pe fondul epidemiei de coronavirus, vor adopta toate măsurile necesare pentru a susține economic activitate sectoarelor vizate.
Unul dintre cele mai afectate domenii de activitate este HORECA, în contextul în care îndemnurile autorităților și frica de COVID-19 i-au făcut pe oameni să rămână în case și să își amâne sau anuleze planurile de vacanțe și călătorii.
Pentru a afla ce măsuri ar trebui luate pentru susținerea industriei hoteliere și de turism, Capital a luat legătura cu Mohammad Murad, proprietar al lanțului hotelier Phoenicia și președinte al FPTR – Federația Patronatelor din Turismul Românesc.
”Nu există nimic concret”
”În afară de declarațiile publice făcute de Președintele Klaus Iohannis, Premierului Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Florin Cîțu, nu există nimic concret, nu am fost contactați în vreun fel, nu am primit nimic scris”, a declarat Mohammad Murad, în exclusivitate pentru Capital.
”Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este dificultatea păstrării angajaților noștri. Nu aș vrea să ne trimitem oamenii acasă. Asta este cu adevărat o problemă majoră și ar trebui să primim măcar un semnal din partea autorităților că vom fi sprjiniți, pentru a nu fi siliți să ne trimitem oamenii în șomaj.
În acest scop, trebuie să primim o amânare pentru anumite perioade și chiar o scutire a taxelor salariale. Având în vedere că nu producem nimic, nu avem de unde să plătim taxele pe muncă pentru angajații noștri”, a adăugat președinetele federației patronale din turism
”Nu avem comunicare”
”Nu vrem absolut nimic în plus decât măsurile care au fost deja adoptate de alte țări, aflate în situație similară. Foarte mulți comentează că sectorul Horeca se scaldă în bani, dar numai patronii știu adevărata situație și problemele cu care ne confruntăm.
Înțelegem că este vorba despre un moment mai dificil, dar din păcate în acest moment nu există niciun fel de comunicare cu autoritățile. Pe de altă parte, aș vrea să existe și propun înființarea unei Comisii de dialog”, a mai spus Mohammad Murad.
”Așa cum s-a format o celulă de criză pe partea de sănătate, avem nevoie și de înființarea unei celule de criză pe partea economică, astfel încât să existe un dialog între patronate, sindicate și Guvern.
Din punctul nostru de vedere, prioritatea este acum susținerea financiară a măsurilor privind sănătatea populației. Dar este nevoie urgentă și de oameni care să ia măsurile care se impun în plan economic, de oameni pricepuți pe posturi, pentru că așa nu se mai poate”, a arătat, în concluzie, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia.