Patronul Telegram, Pavel Durov, se află în arest preventiv prelungit
Podcast exclusiv Capital. În cadrul podcastului „HAI Live” de pe canalul de YouTube „HAI România!”, Ion Cristoiu și Robert Turcescu au dezbătut subiectele de interes internațional, precum arestarea preventivă a lui Pavel Durov, un mandat de percheziţie fiind emis pe numele său de anchetatorii francezi pentru diverse infracţiuni legate de Telegram.
A fost emis un mandat de arestare pe numele lui într-o anchetă preliminară privind diverse infracţiuni, precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă. Arestul său preventiv ar putea dura maximum 96 de ore. După aceea, miliardarul franco-rus ar putea fi eliberat sau adus în faţa judecătorilor în vederea unei eventuale inculpări.
Potrivit lui Robert Turcescu, Pavel Durov a fost arestat pentru că n-a cenzurat comentariile pe care le scriau oamenii din lumea largă pe Telegram. În prezent, riscă 20 de ani de pușcărie. Din punctul lui de vedere, arestarea sa este o dovadă clară că, în viitor, libertatea de exprimare va fi cenzurată.
„Lucrurile sunt simple! Ăsta a fost arestat pentru că a lăsat platforma Telegram să fie liberă, adică lumea postează și a postat de-a lungul timpului tot ce a vrut acolo. Și chestii nasoale, și chestii interesante. A fost o libertate extremă de exprimare! (…) L-au arestat pentru că n-a moderat lucrurile care apar pe platformă. Deci, cu alte cuvinte, n-a cenzurat și pentru asta riscă 20 de ani de închisoare!
Bă, fraților, vorbesc serios acum, s-ar putea să fie ultimele perioade de libertate pe care le trăim legat de libertatea de exprimare. Sigur, o să ne lase să urlăm în piața publică sau să scriem pe garduri, n-o să fie nicio problemă, poate ne vor lăsa și la ceva întâlniri, dar gata, ăsta este semnalul că, în curând, tot ceea ce înseamnă rețele sociale, pe care, acum, ni se pare că ne putem exprima liber, va trebui să fie moderat.
Comentați la chestiunile pe care le spunem într-un astfel de podcast? Va trebui, eu, în calitate de realizator al acestui podcast, să moderez unele dintre lucrurile pe care le scrieți în secțiunea de comentarii. Vă blochez, vă antenționez. Dacă vine, într-o zi, unul de la YouTube și-mi zice ”Bă, Turcescule, îți închidem canalul de YouTube pentru că n-ați moderat comentariile prin care, la un moment dat, domnul Zelenski este idiot.””, a explicat gazda podcastului „HAI Live”.
Arestarea lui Pavel Durov, un moment de cumpănă al omenirii
Din punctul de vedere al lui Ion Cristoiu, arestarea miliardarului franco-rus este unul dintre momentele de cumpănă ale omenirii. Urmează arestarea lui Elon Musk, patronul X (Twitter). Este un moment crucial, care a fost bine gândit. Pavel Durov este disident rus.
Franța și-a asigurat protecția din partea Rusiei arestându-l pe el pentru că, dacă el era „omul rușilor”, Kremlinul ar fi arestat deja cinci jurnaliști francezi „de murea Macron!” Patronul Telegram nu are nicio legătură cu Rusia. El chiar a intrat, la un moment dat, în conflict și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
„De ce este un moment de cotitură? Când au fost lansate rețelele sociale, americanii au zis așa ”Bă, în sfârșit avem un instrument de subminare a dictaturilor. Adică, într-o dictatură presa este cenzurată. Pe internetul ăsta vin iranienii și bombăne și cutare și cutare și cutare… sau rușii, sau chinezii.”
Acest instrument, însă, a ajuns să submineze autoritatea americană. (…) Asistăm la un moment în care oligarhii ruși își arată rânjetul, adică își arată adevărata față. Democrația a fost o comedie abil jucată câtă vreme politrucii de la putere nu au fost puși la îndoială. Mass-media este ușor de controlat, mai ales acum”, a explicat Ion Cristoiu.