De curând, în România a apărut un nou tip de pensie, dar care încă nu este suficient de cunoscută printre angajați și, mai ales, printre angajatori. Într-un răspuns pentru Capital, ministrul Finanțelor a anunțat că va stimula acest tip de economisire pentru pensie începând cu anul viitor, ceea ce înseamnă că tot mai mulți români vor primi mai mulți bani după pensionare datorită acestui nou tip de pensie.
Mai precis, este vorba despre pensiile ocupaționale, care au fost instituite printr-o lege promulgată de Klaus Iohannis chiar la începutul acestui an. Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.
Într-un răspuns pentru Capital, ministrul Finanțelor a anunțat la ultima conferință de presă că în anul 2021 are în vedere un plan de stimulare a pensiilor ocupaționale.
„Știți foarte bine că există acum un nou sistem de pensii (al pensiilor ocupaționale, n.r.) care va trebui și acesta stimulat și cred că iși acolo este nevoie de discuții pe fiscalitate, deci sunt mai multe lucruri pe care le vom avea în calcul anul viitor,” a răspuns ministrul Florin Cîțu unei întrebări puse de reporterul Capital.
Potrivit legii, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii.
Așadr, acordarea pensiei ocupaționale este apanajul angajatorului, care o poate folosi drept beneficiu pentru stimularea anagajaților sau drept bonus.
Cel mai probabil, ministerul de Finanțe are în vedere stimularea angajatorilor de a acorda angajaților contribuții pentru pensia ocupațională, oferind facilități fiscale companiilor care vor să-și stimuleze angajații în acest fel.
Practic, angajatorul va fi stimulat să acorde acest beneficiu al pensiei ocupaționale în loc de o primă în bani, de exemplu, întrucât va beneficia de reduceri la plata taxelor, în cazul în care ministerul de Finanțe va decide o facilitate fiscală în acest sens.
În acest fel, pensiile ocupaționale nu doar că reprezintă un mod de a obține mai mulți bani la pensie, dar este și o modalitate a statului de a mai reduce din presiunea pe deficitul de pensii.
Sistemul de pensii din România va fi complet și va conține patru tipuri de pensie: pensia de stat (pilonul I), pensia privată obligatorie (pilonul II), pensia privată facultativă (pilonul III) și pensia ocupațională (pilonul IV).