EXCLUSIV! Pensii de 1540 de euro pe lună! Cine sunt cei care primesc sumele uriașe

Sursă: Dreamstime

În ziua de luni, 5 septembrie, a avut loc o nouă ediție a podcastului EVZ Play! De această dată, europarlamentarul Cristan Terheș s-a angajat într-o discuție incendiară cu jurnaliștii Dan Andronic și Robert Turcescu.

Așadar, Cristan Terheș a vorbit în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital despre pensiile speciale ale europarlamentarilor și modalitatea în care acestea sunt obținute.

„Nu pot să-ți dau o suma că nu m-am interesat, doar după 64 de ani îți da o pensie. De la 64 încolo. Ți se da cred că după ce termini mandatul, maxim 6 luni sau 1 an ți se mai da salariu, un fel de șomaj. După ce termini mandatul, îți cauți de lucru până la 64 de ani când primești pensie. E în funcție de câțiva ani ai fost și de ani plini”, a declarat Cristan Terheș la EVZ Play.

De asemenea, jurnalistul Robert Turcescu a intervenit și a oferit o sumă.

„1540 de euro începând cu 64 de ani pentru 5 ani de mandat”, a subliniat Robert Turcescu.

Ce se întâmplă cu prețurile în România?

Totodată, europarlamentarul a vorbit în cadrul aceluiași podcast și despre creșterea prețului la energie în România.

„Motivul pentru care am scris materialul de pe Facebook este că am fost și eu exasperat de toate părerile de la televizor. Nu e din cauza războiului din Ucraina. Creșterea prețurilor a început de anul trecut. În primul rând e important de înțeles care este și realizarea prețurilor. În cazul energiei, indiferent de câți jucători ar fi pe piața și oricât de ieftin, energia se vinde pe piața la prețul cel mai scump. Noi avem în România o gama variată de surse de energie: de la hidro care e cea mai ieftină, la electro, la nucleară.

Firmele care produc energie verde fac o economie uriașă pe spatele statelor membre. Înainte, toate sursele de energie erau parte din aceeași companie. În urmă presiunilor externe, România a privatizat companiile de energie care s-a separat de transelectrica, iar noi, românii, vrem să creăm ceea ce poartă numele de mix energetic,  acela de a avea în cadrul aceleiași firma surse multiple de energie.  Certificatele de carbon sunt o altă inginerie financiară. În cazul hidroelectrica, ei trebuie doar să deschidă robinetele că să dea drumul la apă pentru curent.

România a ajuns într-un fel de struțo-cămilă, care am preluat niște practici din Vest, dar nu am avut aparatele necesare. De 30 de ani, vine toată această propagandă verde care să își spună cât  e de poluantă energia pe cărbune. În ultimii ani, s-au produs, mai multe tehnologii care ajută la reducerea toxicității, însă nu s-au implementat în România. ONG-urile blochează orice investiție în domeniul energetic. Nu avem mecanisme care să oprească speculă.

Mintia a fost deliberat subminată. Au distrus toate minele, ce am văzut acolo m-a îngrozit. Le-am propus utilaje din Polonia,  mai ales că săpau cu târnăcopul. Nu au vrut. Dacă nu foloseșți structurile, nu îți mai produc la parametri.

Când ai nevoie de cel mai mult curent în timpul zilei, dacă tu nu ai sursă de energie, îți crapă sistemul. În cazul României, avem eoliene, dar ce te faci dacă  nu mai bate vântul, ce faci cu toate hidrocentralele, dacă nu ai toate resursele de apă.

Pe lângă chestiunea de tâmpenie sau nu, dar este chestiunea de slugărnicie. Cineva de la Comisia Europeană, de rang inferior,  și vine cu lista de to do list. În România, foarte mulți furnizori de electricitate au venit și au făcut cu așa numite de liberalizare. Ei au redus numărul de producători și au crescut numărul de furnizori.

Cauza principala este modul în care se setează prețul pe megawatt. Cărbunele mereu va fi cel mai scump.. există mare specula. Ei fac să se vândă la prețul terminal cel mai mare. E bună economia de piață, dar ea funcționează câtă vreme dai un start care-ți face drumuri, energie.

România are nevoie de o implicare activă a satului. Când ai situația asta e anormal: pe de-o parte ai niște firme care fac foarte mulți bani, și pe de altă ai o întreagă economie care suferă”, a completat Cristan Terheș.