Care credeți că este cel mai de succes proiect implementat în 2020?

Monica Daliu: 2020 o sa rămână pentru totdeauna anul pandemic, al schimbărilor si contextului diferit în care peste noapte ne-am aflat cu toții. Așa că dacă vorbim despre succesul anului trecut, pentru mine acesta a constat în tranziția foarte rapidă pe care am reușit să o facem către lucrul în totalitate de acasă, cu tot ce a presupus acesta. Întreg modul de lucru, împreună cu activitățile aferente, de la procesul de recrutare și până la zona de onboarding, training-uri si alte tipuri de evenimente interne sau externe, cu toate au fost adaptate integral la mediul online fără a afecta calitate acestora, ba din contra, în unele cazuri reușind chiar să le optimizăm.

Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?

Monica Daliu: Nu aș face referire la unul anume, pentru că toate proiectele în care am fost și sunt implicată reprezintă un pas important pentru cariera mea. Au un loc special inițiativele din zona de învățare, technical excellence și multi-skilling, însă proiectele la nivel regional sunt printre cele care aduc cele mai mari satisfacții: să reușim să menținem o direcție comună, păstrând în același timp specificul local, este pe cât de provocator, pe atât de frumos.

Care sunt proiectele prevăzute pentru 2021?

Monica Daliu: Zona de digitalizare va rămâne în continuare printre cele mai importante direcții în 2021. Una dintre lecțiile importante ale anului trecut a fost că, dincolo de adaptabilitate și rapiditatea de răspuns în fața unei situații de criză, digitalizarea a fost factorul decisiv pentru foarte multe dintre companii, indiferent dacă ne referim la cele de pe piața locală sau la cele la nivel internațional. Faptul că pentru Endava aceasta a fost o direcție strategică de dinainte de a izbucni pandemia, a făcut o diferență majoră pentru clienții existenți, dar a atras după sine și clienți noi, care aveau nevoie de consultanță pentru a-și putea adapta business-ul noilor provocări.

Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

Monica Daliu: Lipsa interacțiunii umane cred că a fost resimțită, atât de mine, cât și de către colegii mei. Întreagă noastră cultură este centrată în jurul individului, încurajând prin toate inițiativele un mediu de lucru cât mai prietenos și cât mai adaptat nevoilor colegilor noștri.  Chiar dacă am reușit cu succes să mutăm toate proiectele și evenimentele în mediul online, astfel încât trecerea să fie resimțită cât mai puțin de către colegi, există o anumită spontaneitate în întâlnirile față în față de la birou de care ne este dor.

De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?

Monica Daliu: De lipsa digitalizării. Accelerarea digitalizării în administrația publică este necesară și cu siguranță va produce beneficii mult timp dacă va exista, fie că vorbim de beneficii pe termen scurt sau lung, fie că luăm în calcul economia sau întreaga societate.

Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?

Monica Daliu: Indiferent de domeniu sau tehnologie, l-aș sfătui să își găsească motivația, pentru că ea este cea care face diferența. Construirea unei cariere presupune un efort constant de învățare care, din punctul meu de vedere, nu se încheie niciodată. Dar dacă ai o motivație puternică și știi către ce țintești, lucrurile devin mult mai ușoare. În egală măsură, dacă te străduiești să fii in fiecare zi cea mai bună versiune a ta și să faci lucrurile la superlativ, e imposibil să nu reușești.

Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

Monica Daliu: Automatizarea, transformările digitale au început deja să aibă un impact puternic asupra societății și vor continua să facă asta. În următorii ani însă, inteligența artificială cred că ne va influența radical atât modul de viață, cât și percepția în general.

Ce vă spune acest cuvânt?

Monica Daliu: Banii au apărut ca un element tangibil care să cuantifice cumva tranzacțiile dintre oameni, însă observăm că și aici lucrurile încep să se schimbe destul de repede și converg tot către zona de digitalizare. Criptomonedele sunt deja adoptate de companii cunoscute, iar acest lucru va schimba cu siguranță și modul în care societatea se raportează la bani.

Revista este disponibilă în format print și poate fi comandată de pe magazinul online agoramag.ro.

Sursa foto: arhiva personală