Generalul de brigadă (r), dr. Mircea Mîndrescu a participat, miercuri, 19 octombrie, la podcastul România lui Cristache de pe contul de Youtube EVZ Capital. Acesta a făcut o analiză tehnică și lucidă a războiului din Ucraina. De asemenea, generalul care a condus un detașament NATO și este președintele Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate a vorbit și despre armele nucleare pe care Rusia le-ar putea folosi, cât și despre scutul de la Deveselu.
Miercuri, 19 octombrie, Ionuț Cristache a avut un invitat de gală în podcastul România lui Cristache de pe contul de YouTube EVZ Capital. Astfel, Generalul Mircea Mîndrescu a vorbit despre pericolul bombelor nucleare, dar și despre faptul că scutul de la Deveselu nu este destinat unor astfel de tipuri de arme, fiind creat pentru a face față doar rachetelor intercontinentale clasice.
Pericolul armelor nucleare
Generalul român care a condus un detașament NATO recunoaște pericolul unei bombe nucleare și recunoaște că rațiunile care fac sau nu să se utilizeze o armă nucleară sunt politice, nu operaționale. Totuși, acesta spune că o bombă nucleară tactică are un randament scăzut.
„Există pericolul unei bombe nucleare. Rațiunile care fac sau nu să se utilizeze o armă nucleară sunt politice, nu operaționale. O bombă nucleară tactică are un randament scăzut. Armamentul nuclear tactic de care dispune America se referă în acest moment doar la bombe de aviație. Aceste bombe nucleare tactice au sistem de ghidaj, se duc direct la țintă. Ele sunt pe trei trepte.
Rușii ar avea 2.000 de încărcături de nivel tactic, avioane, rachete și proiectile de artilerie. Rachetele Kalibr și Iskander pot avea încărcătură nucleară”, a explicat generalul Mircea Mîndrescu în podcastul de miercuri, răspunzând întrebărilor adresate de Ionuț Cristache.
Scutul de la Deveselu, destinat rachetelor clasice intercontinentale. Nu ne va proteja de armamentul nuclear
De asemenea, vorbind de scutul de la Deveselu, generalul spune că acesta nu este destinat armamentului nuclear, el fiind destinat doar rachetelor clasice intercontinentale. În același timp, el spune că rachetele nucleare ar putea fi doborâte, însă sunt extrem de greu de interceptat. Totuși, ceea ce este dificil este mascarea atunci când ele sunt scoase din depozit, deoarece ele se află de obicei în buncăre și trebuie transportate cu atenție.
„Scutul de la Deveselu este destinat pentru rachete clasice intercontinentale. El nu este destinat pentru armament substrategic nuclear. Rachetele nucleare ar putea fi doborâte, dar sunt greu de interceptat. Dacă se reușește mascarea atunci când sunt scoase din depozit ar putea fi o surpriză neplăcută. Rachetele balistice pe care le au rușii sunt întotdeauna cu încărcătura nucleară, ele se află în buncăre.
În ceea ce privește armamentul substrategic, încărcătura nu este pe rachetă, trebuie instalată pe mijlocul de luptă, trebuie scoasă din depozit, transportată cu atenție, cu un efort greu de mascat, vizibil și există anumiți indici de demascare”, a transmis reputatul general român.
În același timp, expertul militar consideră că încă nu suntem în acel punct al războiului în care rușii ar folosi nuclear, în condițiile în care o armă nucleară este în general dată pe o concentrare de forțe, iar Moscova nu ar avea foarte multe de câștigat în acest moment.
„Nu cred că suntem acolo, datorită faptului că rușii nu ar câștiga mare lucru, ucrainenii acționează foarte mult dispersat. O armă nucleară este în general dată pe o concentrare de forțe. Nu văd Rusia distrugând un cartier cu o bombă nucleară tactică. Mai sunt forțe internaționale, China sau India, care nu ar accepta trecerea rubiconului de la utilizarea armamentului clasic la utilizarea
armamentului nuclear.
Dar întotdeauna este o politică declaratorie tocmai pentru a îl face pe celălalt să clipească, să îi scadă moralul, să se instaleze frica. În realitate, zona în care folosești arsenalul nuclear tactic este la fel de contaminată radioactiv ca și o zonă unde ai folosi o rachetă nucleară”, a mai spus Mircea Mîndrescu.