Jurnalistul Dan Andronic a menționat o conferință recentă a istoricului și filosofului israelian Yuval Noaf Harari. Acesta avertizează că inteligența artificială ia oamenilor, pentru prima dată în istorie, puterea. Filosoful este îngrijorat de ascensiunea rapidă, dar lipsită de reglementare a Inteligenței Artificiale.
„Aceasta este prima tehnologie din istorie care creează povești”, spune Harari, citat de Telegraph. Pentru filosof, nimic nu poate fi o demonstrație mai mare de putere. „Nu știu dacă oamenii pot supraviețui. Pentru prima dată am inventat ceva care ne ia puterea”, mai observă Harari.
Ce am văzut în filme devine realitate
„Harari spune că noi nu ne dăm seama, dar lucrurile or să o ia razna foarte rapid. Noi nu înțelegem cum se va modifica de fapt istoria. Dacă până acum aveam niște repere fixe, acum istoria va deveni un lucru extrem de fluid. Ce am văzut în filme devine realitate. Matrix devine realitate. O realitate care poate să-ți facă proiecte de legi, să-ți descopere găuri în contractele comerciale, să-și dea sentințe la un proces. ChatGPT”, a comentat jurnalistul Dan Andronic în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România.
Jurnalistul EVZ este de părere că Inteligența Artificială va ocupa un loc din în ce în ce mai mare în viețile noastre, mărind distanța dintre om și ceilalți. Dar va influența în egală măsură și campaniile electorale.
„Nu mai poți deosebi realitatea așa cum o știi de realitatea virtuală. Deja nu o mai pot deosebi cei de lângă tine. Tu poate mai ai repere, dar cei care nu te cunosc nu au aceleași informații. Sunt tare curios cum va decurge campania americană în condițiile în care poți să-l faci pe Biden să sară la trambulină, pe Trump să cânte la operă (…) Să vedeți ce distorsiuni vor apărea, faci orice (cu IA)”.
Inteligența artificială îți poate face cont la bancă
Invitatul jurnaliștilor EVZ a menționat în context un caz interesant legat de strategia abilă operată de ChatGPT4 în îndeplinirea unei sarcini care presupunea trecerea unui filtru de acces.
„Lui ChatGPT4 i s-a dat un task, să-și facă un cont la o bancă și să investească pe bursă. I s-au dat 10 euro, problema era că trebuia să se înregistreze, să demonstreze că nu e robot.
Nu i-au spus cum să treacă de pasul ăla. Știți ce a făcut? S-a dus pe un site unde cu 5 dolari poți să dai un task cuiva să-ți facă orice. A zis așa: am probleme cu vederea, nu pot citi chestia aia, ajutați-mă și îți dau 5 dolari. S-a dus unul și l-a ajutat, a trecut de chestia asta”, a relatat europarlamentarul Cristian Terheș în studioul EVZ-Capital.
IA poate isca războaie
„Poți isca războaie (prin intermediul IA)”, a observat Chris Terheș în continuarea dialogului. Acesta a adăugat că în comisia LIBE a Parlamentului European se va vota un regulament care ar urma să îngrădească puterea IA.
În context, co-moderatorul Dan Andronic și-a exprimat scepticismul că domeniul IA poate fi reglementat. „Ce e aia regulament? Cum poți îngrădi așa ceva? Că nu poți. Ce faci, îngrădești Internetul? Ajungi precum China?) Ar trebui stat de vorbă cu companiile care se ocupă de așa ceva, dar sunt listate la bursă, nu au niciun interes să rezolve (…)
Chat GPT nu e o chestie infailibilă. Asta spune și Harari, că învață în permanență. Învață să ne manipuleze emoțional, îți face acel șantaj emoțional pe care-l fac copiii când încep să capete inteligența asta emoțională, plânge dacă nu-i dai telefonul”, a conchis jurnalistul în studioul EVZ-Capital, relatând o experiență proprie cu Chat GPT4.