Ministrul Agriculturii, Petre Daea, invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul EVZ-Capital de pe canalul de Youtube HAI România, a vorbit despre fondurile alocate de către Bruxelles României, Poloniei, Ungariei și Bulgariei pentru a depăși această perioadă. Acesta a dezvăluit despre ce sumă este vorba și când va ajunge la fermieri.

Guvernul a dublat suma alocată de Comisia Europeană

Potrivit lui Petre Daea, Guvernul a dublat suma alocată de Comisia Europeană, iar fermierii mai au timp până pe data de 11 mai să depună cererile.

„Guvernul a dublat suma alocată de Comisia Europeană. Suntem în perioada de înregistrare a solicitărilor de la fermieri. Mai au timp până pe 11 să depună cererile. După această dată se intră în controlul adminstrativ, pentru că banii se dau pe acte și trebuie verificați.

Celel 20 de milioane de euro se dau pentru stocurile de grâu aflate la 1 februarie. Noi dăm banii din cauza faptului că rezultatul muncii, adică grâul pe care îl au în magazie agricultorii, nu a putut fi valorificat din cauza faptului că s-au blocat. Pe de o parte nu s-au găsit beneficiari pentru că oferta a fost mai generoasă din partea ucrainenilor și muți au luat de acolo grânele la prețuri mai mici

Deci dăm banii pentru cantitățile de grâu aflate la 1 februarie pe stoc. S-ar putea ca acele cantități de grâu să nu mai fie la această dată – și foarte bine că nu mai sunt. Venim cu sprijinul pentru data de 1 februarie în care noi am constatat din analizele pe care le-am făcut că prețul s-a prăbușit.

Cei care au rămas cu grâul pe stoc iau odată bani pe vânzare și apoi iau bani de la guvern, ca diferență de preț, ca urmare a scăderii prețului pe piață și a imposibilității de vânzare.

Îi avem în vedere pe cei care au pierdut ca urmare a scăderii prețului. Și cei care n-au vândut primesc. Stocul de la 1 februarie poate fi astăzi stoc efectiv sau grâu vândut. Dar noi socotim la acea dată pentru că atunci a scăzut prețul”, a explicat acesta.

Cum a crescut România suma alocată de Comisia Europeană

Ministrul a spus că în total, suma ajunge la 50 de milioane de euro.

„Mai vin 29,73 de milioane de euro, care s-au repartizat deja. Cu ce am dat și de la buget, în total sunt 50 de milioane de euro. Aceste 30 de milioane se dau pentru stocurile de porumb, floarea-soarelui și rapiță. Banii vor putea fi accesați din momentul în care apare în Jurnalul oficial al Uniunii Europene regulamentul.

Ministerul Agriculturii este pregătit cu actul normativ ca să îl pună în mișcare. Data trecută a fost anunțul a fost publicat la ora 10,29, iar la ora 14,19 actul era deja în consultare publică pe site-ul ministerului pentru transparență decizională.

Și acum vom proceda la fel – avem actul pregătit și avem o situație pe care o cunoaștem. Am solicitat din teritoriu care sunt stocurile ca să vedem care este cantitatea de produs în țară, cum gestionăm banii pentru că avem posibilitatea să mai și creștem atunci când vedem care este situația cererilor Este un scenariu în dezvoltare, în așa fel încât să fie corect și stimulativ”, a spus Petre Daea.