Înregistrarea ca persoană fizică autorizată conduce la o impozitare obligatorie împovărătoare, dacă veniturile nete anuale nu depășesc un anumit plafon. În plus, există un alt mare dezavantaj, în comparație cu o societate comercială. Specialistul fiscal Adrain Bența a făcut precizări foarte importante.
Atunci când vrei să îți începi propria afacere, trebuie că te gândești foarte bine în ce formă alegi să îți desfășori activitatea. O decizie neinspirată poate aduce mai degrabă pierderi decât profit, care se pot repercuta inclusiv asupra patrimoniului personal.
Specialistul fiscal Adrian Bența a făcut, în exlcusivitate pentru Capital, precizări foarte importante despre drepturile și obligațiile pe care le presupune o microîntreprindere sau un PFA.
Procedura de înființare
”Din punct de vedere al înființării, dacă vorbim de un PFA și nu de o persoană care practică o profesie liberă (avocați, experți contabili), atunci atât societatea, cât și persoana care desfășoară activități independente trebuie să se înmatriculeze la Registrul Comerțului.
Deci, procedura de înființare este practic similară”, a declarat Adrian Bența, în exclusivitate pentru Capital.
Diferențele majore
”Diferența constă în faptul că o societate – un S.R.L., o micro-întreprindere – are personalitate juridică, pe când activitatea desfășurată în mod independent nu conduce la o persoană juridică.
Vorbim deci de aceeași persoană fizică, cu un patrimoniu aferent afacerii, diferit de patrimoniul personal, dar fără personalitate juridică.
Adică persoana fizică nu poate da PFA-ul în judecată sau invers”, a precizat specialistul fiscal.
Impozitarea
”Din punctul de vedere al taxelor, cele mai mici taxe sunt clar la nivelul microîntreprinderii. Microîntreprinderea este acea societate până la un milion de euro venituri. Avem deci în felul următor: se impozitează veniturile cu 3%, dacă microîntreprinderea nu are salariați sau cu 1% dacă microîntrepinderea are măcar un salariat cu normă întreagă.
Veniturile se realizează la nivelul societății, iar proprietarul companiei are posibilitatea să și le distribuie ca dividende din profit. Aici mai apare un impozit pe dividende de 5%.
În concluzie, avem de-a face cu impozit de 1% sau 3% la nivel de venituri și 5% pe dividende, deci în total se ajunge la 6% sau 8%, depinde dacă societatea are sau nu salariați.
În general, în practică, dacă a realizat ceva venituri, patronul se angajează la firma lui, ca să aibă vechime în muncă și toate cele”, a spus Adrian Bența.
Lucrurile se complică la PFA
”La PFA, în schimb, lucrurile sunt mai complicate. În primul rând, impozitul este de altă natură, fiind calculat asupra venitului net (venituri minus cheltuieli) și se ridică la 10% din acesta.
Este un fel de impozit asupra profitului, deși de regulă sunt total diferite. Deci, indiferent de venituri, se plătește acest 10%. Dacă ai realizat însă într-un an venituri nete cel puțin egale cu 12 salarii minime pe economie, adică 12 x 2.230 = 26.760, atunci ești obligat să plătești și contribuții la sănătate și pensii.
Contribuția la sănătate este fixă, de 10% din salariul minim, adică 10% din 26.760, respectiv 2.676. Și mai trebuie plătită contribuția la pensie.
Aici legiuitorul a spus așa: ai voie să te asiguri la ce sumă vrei tu, dar la cel puțin salariul minim pe economie. Deci contribuția la pensie este de minim 25% din 26.760, respectiv minim 6.690.
Deci deja putem spune că PFA-ul, în momentul acesta, nu mai este o afacere. Rezultă o impozitare uriașă, mai ales pentru persoanele fizice autorizate care obțin venituri mici”, arată specialistul în fiscalitate.
Cine poate beneficia de PFA
”Este în schimb o impozitare avantajoasă pentru acele PFA-uri cu venituri mari. Dacă se realizează, să spunem, un venit de un milion de euro, plătești impozit de 10% plus contribuțiile pentru sănătate și pensii, care reprezintă practic nimic, calculate la nivelul salariului minim, în comparație cu venitul de un milion.
Taxarea este însă împovărătoare pentru cei ale căror venituri anuale nete depășesc doar cu puțin pragul de 12 salarii minime”, arată el.
Avantaje și dezavantaje
”Mai trebuie făcute niște observații la nivel de structură. Astfel, la nivelul microîntreprinderii, banii sunt ai societății, deci proprietarul nu trebuie să se atingă de banii firmei, pentru că pe de o parte e faptă penală, pe de altă parte poți fi subiectul unei impozitări suplimentare de 10%. Și atunci trebuie să respecți niște obligații: să conduci o contabilitate, să depui bilanțuri, să depui declarații la Fisc și să îți iei dividendele doar din profituri.
Partea bună este că de anul trecut se pot da dividende trimestriale”, amintește Adrian Bența.
Atenție la patrimoniul personal
”De cealaltă parte, la PFA, există avantajul că nu trebuie niciodată să justifici ce faci cu banii. Ți-au intrat banii azi, azi îi cheltuiești, dacă vrei. Dar, când îți vin scadențele, este problema ta de unde găsești bani să îți plătești impozitele. Un alt avantaj este dat de faptul că ținerea contabilității se poate face și în partidă simplă, este deci mai ușor decât la microîntreprindere.
Dezavantajul la PFA este că datoriile pe care le creezi ca PFA le garantezi și cu bunurile din patrimoniul personal”, a atras atenția specialistul în fiscalitate.
Plata TVA
”Atât pentru microîntreprindere, cât și pentru PFA, lucrurile se complică total în momentul în care ai atins plafonul de 300.000 de lei pentru cifra de afaceri, care te obligă să te înregistezi în scopuri de T.V.A.
De acolo lucrurile sunt foarte complicate, dar partea interesantă este că avem aceleași reguli cu privire la TVA, atât pentru microîntreprindere, cât și pentru persoana fizică”, a spus Adrian Bența, în concluzie.