Invitatul lui Ionuț Cristache în ediţia de luni, 20 iunie, a emisiunii sale de pe canalul de YouTube al EVZ Capital a fost jurnalistul Doru Bușcu de la săptămânalul de satiră Caţavencii.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL este cea mai bună soluţie pentru România? Doru Bușcu: „Avem nevoie de premianţi”

Discuţia dintre cei doi a început cu „marea reîmpăcare sub pulpana lui Klaus Iohannis”, aşa cum a numit Ionuţ Cristache relaţia actuală dintre PSD şi PNL.

Jurnalistul de la Caţavencii s-a arătat profund dezamăgit de actuala clasă politică din România, cu toate că a recunoscut avantajul actualei coaliţii, având în vedere situaţia la nivel global.

Totuşi, Doru Bușcu l-a indicat pe premierul României, Nicolae Ciucă, un militar de carieră, sugerând că un alt tip de persoană ar fi mai potrivită în fruntea Guvernului, un loc unde nu este nevoie numai de ordine şi disciplină.

„Marele avantaj al politicienilor este că poporul are memoria scurtă, mai scurtă decât a peştilor care după ce au muşcat din momeală, e de ajuns să treacă câteva secunde şi muşcă din nou.

Această guvernare de coaliţie are o logică foarte solidă, toată lumea e de acord că e mai bine să ai o guvernare stabilă decât una instabilă, minoritară.

Numai că, dacă ne uităm în urmă, cu 32 de ani, cu 20 de ani, cu 17 ani, cu 15 ani, configuraţia de acum a oamenilor politici care conduc ţara, Guvernul, chiar şi Parlamentul şi administraţia locală şi Preşedinţia e cea mai slabă din toate timpurile. (…)

Această coaliţie este exprimată prin persoane fără precedent de slabe. Sunt oameni care pur şi simplu nu au ce să caute. Asta face ca România să joace din nou la coada clasamentului.

Cu fiecare ocazie, ieşim în evidenţă ca fiind cei mai slabi. Atât în politica internă, unde ratăm oportunităţi în masă, cât şi în politica externă, unde suntem un fel de codaşi, să nu spun clauni, ai grupului statelor active din flancul estiv şi din Europa Centrală… mă refer la Slovacia, la Cehia, state care nu beneficiază de poziţia noastră strategică.

În momentul în care eşti în dificultate, atragi atenţi marilor puteri, care sponsorizează politic şi militar poziţia ta, cum este cazul nostru. Această clasă politică slabă, aceşti oameni, nu au legătură cu competitivitatea, cu capacitatea şi aptitudinile de a conduce, cu o experienţă de management de orice fel.

Pentru că nu aş putea numi management gestiunea unei trupe militare, este cu totul şi cu totul altceva, alt tip de ierarhie, nu există gândire şi creativitate, ci există ordin şi subordonare ierarhică. Mă refer la premierul Ciucă.

Sunt oameni care probabil că la şcoală erau la jumatea spre fundul clasei, care nu ridicau niciodată mâna. (…) Noi avem nevoie de premianţi acum!”, a afirmat Doru Bușcu.

Supraimpozitarea marilor companii nu este viabilă: „Multinaţionalele sunt mai puternice decât guvernele”

Ionuţ Cristache și Doru Bușcu au continuat să discute despre subiectul modificărilor ce ar putea fi aduse la Codul Fiscal şi care sunt acum propuse de PSD, cum ar fi supraimpozitarea multinaţionalelor.

Doru Bușcu a criticat dur ideea lansată în spaţiul public de liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, şi a demontat, în patru puncte, această posibilitate: „Este o prostie să discuţi asta!”

„Aruncă nişte cuvinte, nişte promisiuni, niciuna dintre ele nu are nici cea mai mică speranţă să se îndeplinească în proporţie mai mare de 20-30%. Şi aşa ar fi minunat, cu condiţia ca ele să fie gândite înainte.

De exemplu, a ieşit şeful PSD, Ciolacu, şi a spus să impozităm multinaţionalele. Este un lucru prost!

De ce? În primul rând, pentru că nu poţi să faci, este o măsură pe care nu o poţi implementa, pentru că multinaţionalele sunt mai puternice decât guvernele, pentru că dau telefoane.

Ca dovadă, Iohannis a şi primit un telefon, a spus: Domne, nu se poate, nu trebuie să implementăm.

Doi, economic iarăşi nu este implementabilă pentru că dacă tu spui că până la 100 de milioane să punem taxă, ăla, la câţi jurişti are, îşi împarte compania în două companii de câte 50 de milioane.

Trei, atragi ura multinaţionalelor, care pot bloca alte tipuri de acţiuni investiţionale, care pot băga şi oameni politici în puşcărie, sunt precedente.

Patru, poţi să generezi şi o fugă a capitalului şi relocări ale activităţilor de producţie. Pot spune: În Ungaria e şi mai departe de război, voi vă împrumutaţi la cifre mari, capitalul de lucru e scump la voi.

Toate aceste lucruri, dacă ar fi gândit cineva 3 minute, nu mai mult, dacă ar fi discutat cu un economist din economia reală, ar fi aflat că stau aşa şi că este o prostie să discuţi asta.

Populismul unei astfel de măsuri e greu cuantificabil”, a mai afirmat jurnalistul Doru Bușcu.