Susținerea declarată conducerii ASF de mai multe organizații de transportatori, brokeri și consumatori ar putea avea efecte, mai ales că PSD este departe de partidul-monolit din trecut, iar Liviu Dragnea nu mai este atât de ascultat ca pe vremuri.
Pe scurt, organizațiile respective, cer ca actuala conducere a Autorității să rămână pe poziție, având în vedere că a reușit să gestioneze bine situații de criză cum au fost, de exemplu, cele din piața RCA unde s-a evitat creșterea prețurilor.
Totuși, în urma negocierilor politice și mai ales a votului din CEX al PSD (partid care va avea cel mai greu cuvânt de spus, având cele mai multe locuri în Parlament) a reieșit că singurul membru ASF care va rămâne (dar nici în cazul său nu e 100% sigur, având în vedere că luptă cu vicepremierul Viorel Ștefan) este președintele Leonardo Badea.
În rest, prim vicepreședintele (Ovidiu Wlassopol) și cei trei vicepreședinți (Cornel Coca Constantinescu-asigurări, Ion Giurescu-pensii, Mircea Ursache- piața de capital) ar urma să fie schimbați sau plasați ca membrii neexecutivi.
Dar mai există o variantă, aceasta fiind vehiculată chiar în interiorul ASF. Legea permite ca mandatele membrilor consiliului să fie prelungite și, teoretic, pot fi prelungite oricât de mult.
Mai precis, la articolul 12, alineatul 2 din OUG 93/2012 se precizează, explicit: “Membrii Consiliului ASF ale căror mandate au expirat rămân în funcție până la numirea succesorilor lor”.
Acesta ar putea fi temeiul legal pentru o prelungire indirectă a mandatelor. Perioada vehiculată ar fi de șase luni, timp în care s-ar așeza apele și în PSD și în cadrul alianței PSD-ALDE, astfel încât să nu existe dubii în ceea ce privește numele viitorilor membri.
Ar trebui să fie competențe, dar e doar politică. Lupta mare încă se dă între Viorel Ștefan și Leonardo Badea
Dacă acum 2-3 luni lucrurile erau aproape clare în ceea ce privește noua componență a consiliului ASF, două evenimente care nu ar trebui să aibă legătură cu pensiile, asigurările sau Bursa au schimbat complet situația
Unul a fost scrisoarea dizidenților din PSD și altul a fost recenta excludere a baronilor Țuțuianu(Dâmbovița) și Neacșu(Ialomița). Oameni cu mare influență în partid, ei controlează, alături de alți mari dușmani ai lui Dragnea cum ar fi fostul vicepremier Paul Stănescu, Gabriela Firea sau fostul premier Mihai Tudose, un număr destul de important de parlamentari, spun unii suficient de mare încât Dragnea să nu mai poată dicta în Camera Deputaților nici măcar împreună cu ALDE.
Dacă mai adăugăm că UDMR nu e atât de decisă să sprijine opțiunile PSD și că PNL e hotărâtă să își impună un om, rezultă că e posibil să avem primele audieri din istorie fără rezultatul cunoscut dinainte.
Această temere, precum și hotărârea vicepremierului Viorel Ștefan de a lupta până la capăt pentru peședinția ASF, ar putea determina o amânare a audierilor, poate chiar de lungă durată. În acest fel, având în vedere contextul legislativ citat mai sus, mandatele membrilor ASF ar fi, practic, prelungite.