Walter Tosto București, producător de echipamente de mari dimensiuni pentru industria nucleară și energetică(foto), are în construcție o nouă unitate de producție la Oltenița(una dintre cele mai sărace regiuni din țară), în Călărași, pe malul Dunării.
Fabrica va avea același profil ca cea de pe platforma IMGB din București(fosta FECNE), dar, în plus, va beneficia de avantajul unei logistici mai bune, dat fiind că Dunărea, aflată la doi pași, va permite un transport mai rapid către Constanța și la o capacitate mai mare decât în cazul Bucureștiului. Va putea așadar să producă piese chiar mai mari decât la IMGB, unde Pur și simplu, piesa iese din fabrică și este urcată pe barjă, care apoi o duce în Constanța. Timpii și costurile de deplasare scad, deci crește eficiența societății. Despre acest lucru vorbește și Luca Tosto, CEO WTB. “(fabrica din Oltenița – n.r.)are o suprafață acoperită de 7.700 mp și o suprafață descoperită de 72.000 mp, în perimetrul căreia se utilizează transportoare autopropulsate, macarale mobile și rampe de acces la fluviul Dunărea, pentru operațiunile logistice”, spune Tosto.
Directorul italian nu precizează dimensiunea investiției, dar luând în considerare suprafața fabricii, echipamentele ce vor fi aduse la Oltenița pentru a putea produce, precum și costurile adiacente, este de așteptat ca aceasta să fie de câteva milioane, dacă nu zeci de milioane de euro.
Walter Tosto are nevoie să se extindă pentru că doar fabrica din București nu poate face portofoliului de comenzi pe care îl deține. Italienii lucrează doar pentru export deocamdată, dar oportunități interne există și vor să le fructifice. “România are o poziție geografică avantajoasă, dar infrastructura de transport rutier nu este pe deplin adecvată pentru livrarea echipamentelor supradimensionate, totuși, datorită fabricii noastre de la Oltenița, care este conectată direct cu fluviul Dunărea și Marea Neagră, suntem capabili să livrăm produsele noastre în toată lumea, utilizând căile fluviale și maritime de transport”, arată Luca Tosto. Potrivit acestuia, acum, toată cifra de afaceri a fabricii din București – 157 de milioane de euro anual – este realizată din contracte la export. Nu se fac livrări în țară. Dacă marile proiecte de investiții ale României, acum pe tapet, vor deveni realitate, atunci WTB poate deveni furnizor. Potențiale există în fabricarea echipamentelor pentru retehnologizarea unității nucleare 1 de la Cernavodă(FECNE a lucrat la echiparea inițială a reactoarelor 1 și 2), precum și producția noilor unități nucleare 3 și 4 de la Cernavodă(investiție potențială de 7 miliarde de euro, cu un partener chinez deja seletat), reactorul nuclear Alfred de la Pitești (cu răcire prin plumb), pentru industria chimică (Oltchim Râmnicu Vâlcea, Borzești) și pentru centrala electrică de la Iernut, proprietatea Romgaz, acum în construcție.
Ca peste tot în economia românească, și în industria grea găsirea forței de muncă este o problemă. Cu atât mai mult a celei calificate. Italienii au gasit soluția calificării în fabric a personalului existent și a celui potential. ‘’Compania a înființat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și școli profesionale locale pentru a realiza programe de pregătire foarte specializate și pentru a recruta, ulterior, studenții merituoși”, arată reprezentanții WTB.
Deschidere globală
Din 1968, Fecne Componente Nucleare a fost principala fabrică de furnizare de reactoare, vase sub presiune, schimbătoare de căldură și structuri sudate grele pentru centralele nucleare din România.
După mai bine de 30 de ani de activitate, Fecne a intrat, în 2006, în reorganizare judiciară (2006). În anul 2012, compania nu mai era activă, când a fost preluată de Walter Tosto, atrasă de capacitățile sale unice de producție în ceea ce privește greutatea și dimensiunile echipamentelor ce pot fi realizate. În prezent, potrivit italienilor, fabrica este complet reînnoită beneficiind de îmbunătățirea eficienței energetice, utilaje noi și facilități moderne pentru angajați. Compania are astăzi peste 250 de angajați.
Walter Tosto are 70 de ani de experiență în fabricarea echipamentelor pentru industria prelucrătoare, în special Chimie, Petrochimie, Petrol și Gaze și Nucleara, și este astăzi unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente și recipiente de mari presiuni.
Compania deține șapte fabrici la Chieti, în Italia, un atelier cu ieșire la mare în Ortona, care este conectat direct la principalele porturi și rute internaționale, precum și unitatea din București.
În urmă cu un an, la inițiativa WTB, mai multe companii locale cu afaceri în producția industrial au înființat patronatul Asociația Română pentru Echipamente sub Presiune. Obiectivul declarat al ARPE este de a sprijini dezvoltarea tehnologică, științifică și economică a producătorilor de echipamente sub presiune. În prezent există mai mult de 15 companii care fac parte din această asociație, președinția fiind asigurată de grupul italian. În cadrul acestui patronat se regăsesc companii ce produc echipamente sub presiune, dar și companii ce pot furniza alte servicii conexe acestei industrii (proiectare, montaj, mentenanta, furnizori materii prime și furnizori unelte și utilaje, organisme de certificare, transportatori). ARPE colaboreaza cu institute de învățământ superior și scoli profesionale pentru pregătirea personalului ce va lucra în societățile membre.