„Timpul nu este pierdut să apară pe Netflix. Mobilizarea impresionantă a mai fost în 1969 când Neil Armstrong a pășit pe Lună. Un asemenea reality show care efectiv îl favorizează pe Trump.
I-a adus aminte de cartea lui, bestsellerul publicat în 1987, Arta Negocierii, care spune că nu există publicitate proastă, ci o publicitate vătămătoare care se dovedește utilă pentru personaj și afacerile sale”, a spus el.
Americanii îi iau apărarea fostului președinte al SUA
Ștefan Popescu spune că acest scandal este în favoarea lui Donald Trump, deoarece americanii au început să îi ia apărarea.
„Practic campania lui Trump se cam răsuflase, era contestat, mai ales că nici nu a venit valul roșu, iar lansarea candidaturii sale a fost destul de modestă, nu a impresionat pe nimeni, departe pe emulația pe care o stârnise în campania din 2016.
Și dintr-o dată îl vedem pe Donald Trump total relansat, cu principalul lui contestatar în sânul Partidului Republican, carismaticul guvernator al Floridei prăbușindu-se. Dar nu s-a prăbușit. Finanțările sunt foarte importante, finanțările s-au prăbușit pentru guvernatorul Floridei. Prin această campanie extraordinară Trump a mobilizat foarte multe resurse.
Nu mai contează atât de mult miliardarii, contează micii donatori. Am văzut în presa internațională că din staff-ul lui se exprimau regrete că nu i s-au făcut fotografiile când a fost arestat formal când a ajuns la tribunal pentru că erau gata să facă tricouri și să le vândă americanilor. Ar fi fost un instrument extraordinar de bun, inclusiv în campanie. Avea și un iz de XXX acest reality show. Înșiși evangheliștii americani, oameni care țin foarte mult la bunele moravuri, și mă gândesc la fostul său candidat Mike Pence, pe platoul CNN i-a luat apărarea și i-a spus că este un proces politic.
Posibilii contracandidați republicani se alătură, se pun în spatele lui Donald Trump, ca de altfel întreg Partidul Republican. Este singurul care avea o bază electorală stabilă în cadrul Partidului Republican, 30-35% dintre votanții republicani sunt trumpiști. Este la o distanță abisală de restul contracandidaților”, a explicat profesorul.
Potrivit acestuia, este șansa perfectă pentru Partidul Republican să ajungă la Casa Albă.
„Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă. Și contextul politic i s-a servit de un platou de argint. Nu a fost acuzat de o instanță federală. Dacă ar fi fost acuzat de o instanță federală, americanii sunt patrioți, ar fi fost Trump împotriva statului american. Așa avem împotriva unui ales local, care este desemnat prin alegeri procurorul din Manhattan care are și o sorginte de stânga, democrată. Practic îi oferi argumentul că democrații sunt în spate, este o afacere instrumentată. Cel mai probabil au contat simpatiile procurorului respectiv și dorința de afirmare”, a spus Ștefan Popescu.
„După cum nici femeia, starleta, care are și un nume de scenă, Stormy, mica furtună, nici ea nu este un personaj credibil. Nu mai vorbim de încă un argument pe care posibil că Trump îl va folosi. Pe o afacere de moravuri ușoare, dar el nu este incriminat pentru afacere ci pe deturnarea fondurilor campaniei, dar învelișul este de moravuri ușoare, Bill Clinton a avut o procedură de impeachment, care a fost abordată, a căzut în Senat, dar afacerea este deja destul de asemănătoare, intimidări”, a adăugat prof. Ștefan Popescu.
Scandalul i-a relansat campania lui Donald Trump
Expertul în relații internaționale este de părere că Trump nu riscă să ajungă la închisoare. Mai mult, acest scandal i-a relansat campania electorală fostului președinte al SUA.
„De abia în decembrie va fi prima înfățișare, poate în ianuarie va începe procesul până probabil se va pierde pe drum. Nu cred că riscă închisoarea, fiind și la prima abatere, poate o simplă amendă, cel mai probabil. Totuși contează și statutul de fost președinte”, a spus el.
„Să ne uităm la afacerea Watergate și Nixon, a fost forțat să demisioneze în 1974 Nixon. Este un caz excepțional, dar au mai fost cazuri. Cred că a fost un calcul politic al procurorului, a dorit să se și afirme, au contat foarte mult și simpatiile lui politice. Trump era principalul, chiar dacă campania patina, se profila ca viitorul candidat al republicanilor în 2024 și probabil a dorit să îi dea o lovitură. Este foarte ciudat. Este cea mai minoră afacere unde el ar fi putut fi judecat. Nu se deschide un dosar pe tema telefonului dat secretarului de stat din Georgia, unde îi spune să îi găsească 11 mii de voturi, nu este incriminat în asaltul Capitoliului, deci într-o afacere cu totul minoră. Și cred că a fost un calcul greșit.
Lui Trump i-a oferit pe platou o publicitate gratuită, i-a relansat campania, i-a galvanizat baza electorală a republicanilor. Posibil că a contat și că democrații cred în scenariul repetării campaniei electorale din 2020 și a alegerilor din 2020. Un nou mandat democrat la Casa Albă, pentru Biden. Kamala Harris nu a anunțat, dar a dat Biden anumite semnale că ar candida. Partidul Democrat are o mare problemă de leadership, nu au pe cine să pună. Kamala Harris nu decolează în sondaje. Nu reușește să convingă din păcate și Biden este singurul care ar putea să candideze, dar sigur, va merge pe 83 de ani. Vom avea o repetare a alegerilor din 2016.
De partea republicană Trump crede că îl va învinge pe Biden cu atât mai mult cu cât are acest spirit de revanșă personajul. Pe cealaltă parte Biden crede că va repeta scenariul din 2020, confortat și de alegerile de la jumătatea mandatului când republicanii au recâștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, dar nu au reușit să aibă majoritate în Senat. De unde și silenzio stampa al președintelui SUA, cred că așteaptă să treacă valul. Își dă seama de amploare. Orice comentariu din partea lui nu ar face decât să întărească scenariul că este mâna administrației democrate, a Partidului Democrat”, a continuat Ștefan Popescu.
Dacă Trump devine din nou președinte
Profesorul a spus, de asemenea, ce s-ar întâmpla dacă Donald Trump ar reveni la Casa Albă.
„Există instituții puternice ale statului american, trebuie văzut și Congresul ce culoare va avea. El a fost cenzurat în multe situații. Voia să deschidă relația cu Federația Rusă. Avusese faimoasa conferință de presă cu Vladimir Putin în care practic îi dădea dreptate liderului rus pe foarte multe subiecte. Și până la urmă nu a reușit să deschidă așa cum și-ar fi dorit relația cu Federația Rusă. A marcat politica americană. El totuși Donald Trump, viziunea de a îndigui China, de a opri ascensiunea Chinei este împărtășită și de democrați. În multe situații a fost un continuator, e un personaj atipic, nu îl putem pune în același tipar cu parcursul lui Obama sau Biden, ei de decenii au făcut politică.
Trebuie să notăm și anumite succese ale lui Donald Trump în Orientul Mijlociu. Acordurile Israelului cu foarte multe țări arabe, totuși poartă marca lui Donald Trump, prima încercare de a impulsiona, de a găsi o soluție, bună sau proastă nu o comentăm. Și cu Coreea de Nord. Acest lucru se uită, coreeni de nord nu au mai făcut teste nucleare după deschiderea efectuată de Donald Trump. Vreau să spun un plan de pace pentru Palestina, bun, prost, cinic, care favoriza Israelul, dar a venit cu ceva pe masă Donald Trump. Inclusiv angajamentul SUA în Europa, necesitatea i-a împins pe europeni să mai facă un efort militar. Vedem și acum starea absolut dezastruoasă a armatelor europene. Oamenii politici încep să nu mai fie cei cu care noi am fost obișnuiți. Au libertatea, comunică pe Twitter, folosesc telefonul mobil”, a explicat Ștefan Popescu
Mutațiile din societatea americană
„Cred că publicul american gustă. Deja Donald Trump din 2015-2016 este perfect integrat acest personaj. Americanii suportă pentru că Trump este numai un vârf al icebergului. El este produsul unor mutații din societatea americană și în primul rând teama de declasare a americanilor de sorginte europeană, americanilor albi, europeni, teama de migrație și creșterea proporției comunităților afro-americană și latino-americană, pierderea locurilor de muncă, criza economică, două crize economice succesive, cea reprezentată de epidemie și de inflație, creșterea prețurilor la energie.
Anumite mutații din societatea americană încep să fie conștientizate, situația demografică a albilor este problematică, în câteva decenii este posibil ca aceștia să piardă majoritatea absolută. Numărul nașterilor din comunitățile afro-americană și latino-americană este egal cu numărul nașterilor și sunt vreo 70-80 de milioane, dacă le luăm împreună, la o populație de 330 de milioane, deci vedeți că este clar o majoritate netă a americanilor de sorginte europeană. Această teamă se traduce și prin radicalizarea reprezentată de fenomenul trumpist. Vedem, curentul Trump are o vitalitate extraordinară. Chiar dacă a pierdut alegerile, oamenii sunt perfect mobilizați”, a adăugat el.
Trump și Europa
Expertul spune că Trump, fiind un om pragmatic, are tot interesul să mențină relații bune cu Europa
„Donald Trump este un pragmatic. Multe dintre neînțelegerile cu Germania erau legate de cooperarea energetică ruso-germană care defavoriza o cooperare energetică între SUA și întreaga Europă pentru că Germania e inima industrială a Europei și inima economică a Europei. Acum Germania își construiește terminale de import de gaz lichefiat american, deci cred că totuși Donald Trump este un om de afaceri și nu cred că va da în cap unui client.
Germania va achiziționa avioane F-35 americane, a denunțat proiectele industriale-militare cu Franța, punând la grea încercare parteneriatul cu Franța în acest moment. Nu mă aștept la o catastrofă din acest punct de vedere. Dar este posibil să aibă capacitatea, pentru că este mai puțin dependent de establishment, și este atipic, să poată pună mâna pe telefon și să discute direct cu Vladimir Putin. Dar dialogul desigur nu înseamnă și sfârșitul ostilităților”, a precizat el.
„Niciun președinte nu a renunțat la sloganul America First. Toți l-au avut, inclusiv Biden”, a adăugat Ștefan Popescu.
Donald Trump ar continua să ofere sprijin armatei ucrainene
„Donald Trump ar putea stabili un canal de dialog și ar fi mai necomplexat în a discuta clar cu ucrainenii și a le impune efectiv pentru că SUA sunt cele care au robinetul și care susțin rezistența ucraineană, de a le impune acceptării dureroase, dar realiste.
În același timp, dar observăm acest lucru, dar în același timp, noi trebuie să fim foarte conștienți că armata ucraineană, dacă rezistă în acest moment și a fost capabilă să reziste, să nu se prăbușească, ea a fost ajutată inclusiv în timpul președinției lui Donald Trump, 4 ani, 2017-2020.
În timpul lui Donald Trump s-a făcut efortul necesar astfel încât armata ucraineană să aibă capacități, să reziste în fața unei posibile agresiuni a Federației Ruse. În doi ani de administrație Biden nu ar fi fost posibil să pregătească. Biden a continuat ceea ce a făcut Trump. Nu trebuie să avem această viziune catastrofică dacă ar veni Trump. Aparența contează mai mult și zgomotul”, a mai spus el.