Premierul polonez a făcut apel către autoritățile de la București să ceară împreună cu Varșovia măsuri urgente pentru soluționarea crizei generate de cerealele ucrainene.

Până acum degeaba strigau fermierii români

„A fost nevoie să vină premierul Poloniei în România ca autoritățile să înțeleagă și ele cam cum e viața asta. Până acum degeaba strigau fermierii. Am avut invitat aici fermier: ne nenorocesc ucrainenii. (…) A trebuit să existe o revoltă a polonezilor și o revoltă a bulgarilor pentru ca acest guvern Ciuca bătăilor și restul, Daea și toți politrucii români să înțeleagă și ei că e o problemă gravă, că avem fermieri în pragul falimentului pentru că nu au vândut marfa de anul trecut. Doi: e secetă, se anunță un an agricol prost. Trei: cum să concurezi cu prețurile de dumping ale cerealelor ucrainene?”, a declarat Robert Turcescu.

Jurnalistul apreciază că atitudinea ezitantă și lipsită de implicare a Guvernului vine dintr-o teamă, aceeași situație fiind și în presă.

„La fel ca în cazul canalului Bâstroe, avem de-a face, nu știu cum să-i mai spun, cu un soi de teamă. Eu cred că ăștia se tem să zică ceva de ucraineni. Nu știu dacă se tem de Zelenski sau de prietenii mai mari, protectorii lui Zelenski. Același lucru se întâmplă și în presă, să știți. Știu inși, colegi de breaslă, care ar zice, știu lucruri și li se pare că nu e în regulă, dar nu zic nimic. Avem o foarte mare problemă, suntem incapabili să spunem, bă cam ajunge (…)”, a mai precizat acesta.

Polonia va cere un miliard de euro despăgubiri

De asemenea, Robert Turcescu i-a felicitat pe fermierii bulgari, care au organizat proteste pentru a opri pătrunderea camioanelor cu cereale din Ucraina.

„Oamenii au început să ia atitudine, văzând că autoritățile sunt vai de capul și de mama lor. Vă spun o veste, la protest s-a alăturat și ministrul Agriculturii din Bulgaria. Membrul de guvern bulgar strigă împreună cu fermierul bulgar. Întrebarea e la cine strigați? La Zelenski, la americani, la Comisia Europeană? Premierul Poloniei ne-a dat o veste care pe mine m-a lăsat mut. Vor cere un miliard de euro despăgubiri de la Comisia Europeană” pentru fermierii săi, a mai spus jurnalistul EVZ.

Jurnalistul Tavi Hoandră a remarcat în context că, făcând simpla comparație dintre discursul premierilor Ciucă și Morawiecki, este evident că „noi nu avem un proiect”, în vreme ce „polonezul are idei”.

„De pe vremea fanarioților, românul știe o chestie: nu e momentul. Întotdeauna el stă și zice, se bat ăștia, bă nu-i momentul să intervenim. Când ai un dicton din ăsta, aștepți să ți se întâmple lucruri. Avem vreun proiect de politică externă? Ne bagă în seamă? Polonezul a zis <hai să ne unim, hai să facem>. Ăla are niște idei, își salvează poporul de la foamete. La noi: să vedem ce zice în PNRR”.

Acordul de la ONU dintre SUA și China pentru cerealele ucrainene

„Dar de ce trebuie să vină un premier al Poloniei când tu ai asociații ale fermierilor? Cu siguranță au zis ceva până acum, n-au tăcut ca boii. Noi am adus un fermier într-un podcast. Uitați ce spune omul, mai face și dezacorduri, nu asta contează, e de la sapă, nu dă cu pixul. Acum două luni de zile el spunea ce zice acum premierul polonez, ăia (n.red. – bulgarii) pe la graniță blocând vama (…)”, a replicat gazda emisiunii tip podcast HAI România de joi.

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a reamintit că Statele Unite dețin în jur de 40% din terenurile agricole ale Ucrainei, terenuri care sunt recunoscute ca fiind de cea mai bună calitate. Acesta a precizat, de asemenea, că este interesant de urmărit acordul de la ONU dintre SUA și China (altfel competitoare pe toate planurile) pentru ca contractul de tranzit, respectiv culoarele convenite pentru transportul cerealelor din Ucraina, să fie prelungit.