EXCLUSIV. Povești din Barcelona, orașul unde românii se simt ca acasă. Sagrada Familia, biserica începută acum 140 de ani și neterminată

Sagrada Familia

sursa: Claudiu Popa/Capital.ro.

Zilele trecute am avut șansa de a revedea Barcelona, al doilea oraș ca mărime al Spaniei și capitala Cataloniei, o comunitate autonomă, care are chiar și o limbă proprie, catalana, asemănătoare spaniolei, dar pe alocuri diferită. Acesta este orașul unde românii se simt ca acasă și la tot pasul dai de ei, atât pe stradă, ca turiști, cât și oameni care locuiesc de ani sau chiar de zeci de ani acolo. Ce mi-a atras cu adevărat atenția și interesul de această dată este însă Sagrada Familia, biserica începută acum 140 de ani de vizionarul arhitect catalan Antoni Gaudi și neterminată nici în prezent. Cu toate că el se aștepta ca lucrarea să dureze sute de ani, în baza tehnologiei de construcție a vremii, ea ar urma să fie gata până în 2026, conform ultimelor estimări și planuri. Între timp, și în România se construiește un lăcaș de cult exorbitant, Catedrala Mântuirii Neamului, ce ar ajunge să coste peste 400 de milioane de euro când va fi gata.

Barcelona este capitala Cataloniei șj unul dintre cele mai vizitate orașe din Spania, o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei care își cere independența față de Spania. Chiar sâmbătă au avut loc proteste în acest sens în centrul orașului. Cu o populație de peste 1.6 milioane de oameni doar în oraș, ajungând la aproape 3 milioane cu tot cu zona metropolitană, este considerat al doilea ca mărime din țară, după Madrid.

Barcelona, orașul de pe vremea romanilor care te surprinde și în prezent

Orașul se află pe coasta Mării Mediterane și se bucură de apă caldă și vreme frumoasă de primăvara devreme până târziu în toamnă. Palmierii din oraș sunt presărați cu papagali sălbatici și numeroase alte păsări, iar orașul, dezvoltat încă din perioada romană, a avut mereu o importanță deosebită.

În anul 2014, Barcelona a fost vizitat de peste 7,878 milioane de turiști, oficiali, înregistrați, în hoteluri, în timp ce în 1990 au fost 1,7 milioane. În prezent este greu de stabilit numărul exact, mai ales că mulți aleg să se cazeze în camere închiriate de localnici, disponibile pe aplicația Airbnb, cum a fost și cazul meu. Pentru trei nopți de cazare, 2 persoane, am plătit aproximativ 150 de euro, într-o cameră pusă la dispoziție de o familie. De asemenea, aveam acces la baie și bucătărie. Statistic, numărul de înnoptări a crescut în ultimii 32 de ani de la 3,8 la 17 milioane, iar numărul de clienți străini a crescut de zece ori din 1990. Barcelona este printre orașele cele mai vizitate din Europa, pe locul 4, după Paris, Roma și Londra.

Și românii par să prefere acest oraș, atât pentru vizitat, cât și pentru locuit și muncit aici. Chiar am avut șansa să întâlnesc o româncă din Craiova, stabilită de 18 ani în Barcelona, care își deschisese propriul său bar de tapas (mâncare tradițională spaniolă, care se mănâncă de obicei cu mâna și se servește în porții mici).

Chiar dacă prețul cazărilor în acest oraș este unul mai ridicat, el compensează prin prețurile mai mici la mâncare, băutură și atracții. De aceea, pot spune că este unul dintre cele mai ieftine orașe cu acces la Marea Mediterană pe care le-am văzut până acum. În supermarketuri prețurile sunt comparabile cu cele din București.

Barcelona, locul unde vechiul și modernul, arta și viața bună se împletesc într-o formă unică

Barcelona este orașul în care te poți pierde fără să te rătăcești. Înconjurat de dealuri, cu numeroase locuri de unde îl poți observa de sus, acesta oferă o gamă largă de activități pentru fiecare turist în parte. De la plaje întinse și bere rece, până la muzee, puncte turistice unice în lume și parcuri nesfârșite, totul este presărat cu spirit catalan, inclusiv mâncarea (cu adevărat gustoasă).

Vorbind de infrastructură, orașul este foarte bine conectat. Accesul de la aeroport se poate face cu autobuz, tren sau metrou, iar în interior toate punctele importante de vizitat au legături din orice zonă. Un abonament de transport pentru 3 zile, care cuprinde inclusiv aeroportul, costă 23 de euro (aproximativ 115 lei) cu mult mai ieftin decât în alte orașe turistice europene, cum ar fi Londra, Paris, Amsterdam sau Viena. Totul vine la timp, zi și noapte, iar în weekend metroul funcționează non-stop.

Muzeele sunt și ele numeroase, iar cu un card special, dezvoltat de Agenția turistică a orașului, poți vizita foarte multe obiective gratuit. Printre acestea se numără Muzeul de artă Catalana, un muzeu egiptean, Muzeul de istorie, Muzeul Picasso, Muzeul Etnografic, grădina Botanică, Castelul Montijuc (aflat pe un deal, unde accesul se face cu funicularul și o telecabină) sau Grădina Zoologică.

Totuși, punctul maxim de interes al orașului, biserica romano-catolică Sagrada Familia, începută în 1882, are preț de intrare separat, de 26 de euro, banii fiind folosiți pentru finalizarea construcției. La aceasta se adaugă și donațiile private, cum s-a întâmplat în ultimii 140 de ani care au trecut de la începerea proiectului grandios. De asemenea, și Parcul Guell, creat tot de Antoni Gaudi, are un preț de acces de 10 euro. Un mic sfat, dacă vreți să vizitați aceste obiective importante, cumpărați-vă bilete online, altfel riscați să nu puteți intra deoarece nu mai sunt bilete pentru ziua respectivă.

Sagrada Familia, biserica începută acum 140 de ani și neterminată

În 1883 a început construcția unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Família, catedrală finanțată din fonduri publice și din donații încă de acum 140 de ani. Ea a fost proiectată de arhitectul catalan Antoni Placid Gaudí i Cornet, recunoscut drept un adevărat vizionar al vremurilor sale. Acesta a proiectat mai multe parcuri și clădiri în Catalonia, dar și în Spania. Mai mult, se spune că el a inventat clanțele de ușă rotunde, cele care se închid de pe exterior automat, fără a mai fi nevoie să fie închise cu cheia. Totuși, proiectul său de suflet a fost celebra biserică, căreia i-a dedicat mai mult de jumătate din viață, peste 40 de ani, dintre care ultimii 15 exclusiv ei. El a continuat să lucreze la acest proiect până la moartea sa, survenită la 10 iunie 1926, în urma unui accident produs chiar în fața unei biserici, unde a fost lovit de un tramvai.

Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa. Totuși, acesta nu a aderat la un stil anume, ajungând să producă el însuși un stil personal, recunoscut la nivel mondial.

Gaudi a fost susținut de către Eusebi Güell, un industriaș bogat, pentru care a creat un palat în 1889 (Palau Güell) – clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO, împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 și 1914).

Acest monument mai este și astăzi în lucru, finanțat din donații publice. Totuși, lucrările sunt pe sfârșite, urmând a fi gata în câțiva ani. Detaliile bisericii sunt cu adevărat fascinante, fiind vorba de sute sau chiar mii de statui și figurine. Inedit este faptul că Gaudi știa că această biserica nu va fi gata pe timpul vieții sale și va fi nevoie de sute de ani să o termine. Tot el glumea însă, spune istoria, explicând faptul că clientul său (Dumnezeu) nu se grăbește.

Gaudi credea că va fi nevoie de sute de ani pentru finalizarea bisericii

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”. În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol. La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor în cadrul unei ceremonii importante.

Biserica va avea 18 turnuri și 170 de metri înălțime și este inspirată din Biblie

Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă, atunci când va fi finalizat. Înălțimea totală, de 170 m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Fațada Nașterii – acestea celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscută și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus. Fațada Patimii este denumită așa după Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul și moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe această fațadă.

Ca și celelalte fațade, are trei intrări, ce reprezintă mila, speranța și credința, și 4 turnuri. Fațada Gloriei – este principala fațadă a Sagrada Familia și aici va fi intrarea principală în celebra biserică, atunci când ea va fi complet terminată. Se numește așa pentru că sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma și scopul acestuia. Ca și celelalte fațade are trei intrări, una principală și doua laterale, dar și o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.

Biserica a fost vizitată de 2,26 milioane de turiști în anul 2004. Cupola naosului a fost terminată în anii 2000, iar în prezent se lucrează la turnul lui Isus. Anul trecut a fost montată o stea pe una dintre turnuri. Finisarea sa este preconizată pentru anul 2026 și ar urma să arate ca în imaginea de mai jos: