Silviu Predoiu, fost director al SIE, a explicat, în cadrul podcastului găzduit de Ionuţ Cristache, jocul de culise din spatele eliminării pragului pentru abuzul în serviciu. Cum ar trebui stabilit totul, în opinia fostului şef al Informaţiilor Externe?
Silviu Predoiu, fostul şef al SIE (Serviciul de Informaţii Externe) a fost invitatul de joi, 6 aprilie, al lui Ionuţ Cristache în cadrul podcastului „România lui Cristache”, difuzat pe canalul de YouTube „HAI România!”
Printre subiectele abordate de jurnalistul EVZ şi invitatul său s-au numărat şi atitudinea oamenilor politici din România faţă de alegători sau scandalul legat de pragul pentru abuzul în serviciu.
Clasa politică din România a evoluat?
Fostul şef al SIE este de părere că nu s-a schimbat nimic în clasa politică din România, iar alegătorii trebuie să fie atenţi la oamenii pe care i-au votat.
„Nu s-a schimbat nimic, sunt aceiași oameni politici de doi bani. Lecția este pentru alegător. Alegătorul care a fost la vot anterior să fie atent pe cine a votat și să înțeleagă ce a făcut.
Iar cel care nu a fost la vot să înțeleagă ce a făcut neieșind la vot. Oamenii sunt aceștia, haideți să oferim alternative, despre asta este vorba.
Nu avem ce vorbi despre cine sunt oamenii politici, uitați-va la ei, despre ce vorbim?”, a afirmat Silviu Predoiu.
Gest premeditat în cazul eliminării pragului pentru abuzul în serviciu
Cât despre modificarea pragului pentru abuzul în serviciu, Silviu Predoiu spune că eliminarea pragului a fost, fără îndoială, un gest premeditat, pentru că CCR va invalida sigur legislaţia în această formă.
Predoiu spune că, personal, este în favoarea definirii unui prag. „Este absolut necesar să facem o distincție între ceea ce înseamnă contravenție și ce înseamnă infracțiune, unde începe și unde se termină abuzul în serviciu”, afirmă acesta.
„În continuare rămâne, pentru că este la pachet cu răzgândeala de dimineață până seară. Mi se pare că cel care s-a razgândit este fie foarte prost, fie foarte deștept.
Pentru că știe că ce a făcut va fi invalidat la Curtea Constituțională pentru că din moment ce curtea a cerut stabilirea unui prag, iar tu o votezi fără prag, această prevedere va pica.
Dacă nu o contesta un partid la curte, cineva din opoziție, va pica la primul proces de corupție, când avocații vor face cerere de neconstituționalitate. Și va ieși cu siguranță. Este un gest premeditat.
Pe de altă parte eu sunt în favoarea definirii unui prag, pentru că mi se pare că este absolut necesar să facem o distincție între ceea ce înseamnă contravenție și ce înseamnă infracțiune, unde începe și unde se termină abuzul în serviciu.
Multă lume face o confuzie când vorbește de abuzul în servicu și vorbește de mită. Ori abuzul în serviciu nu este despre câștigul cuiva neapărat, cât despre pierdere, așa și este definit. Nu poți să pui pe picior de egalitate tot, trebuie să stabileși un prag. Ca la consumul de alcool, până la 0,4 este contravenție, peste devine infracțiune.
Această confuzie în ceea ce privește abuzul în serviciu a permis abuzuri în numele abuzului în serviciu. S-au comis abuzuri în spiritul dreptății, sub această legendă: combatem abuzul în serviciu. Și am avut cazuri când, pentru că nu convenea cineva, a fost anulat pentru un abuz în serviciu de 1.400 de lei.
Trebuie niște reglementări pentru că altfel, abuzul în serviciu definit rotund este o sursă de abuz”, a mai declarat Silviu Predoiu, în cadrul podcastului „România lui Cristache”.
Silviu Predoiu: Acum ne învârtim în jurul PSD-ului și PNL-ului, dar este vorba despre Ciolacu şi Ciucă
Fostul şef al SIE a mai vorbit şi despre eşecul liberalilor şi al social-democraţilor de a avea coerenţă în cazul acestei propuneri legislative.
„Nu vorbim de PSD sau PNL; aceastea sunt doar ințiale. Vorbim de oamenii care conduc. Pentru că atunci când vorbeam de PSD pe vremea lui Dragnea, spuneam lucrurilor pe nume: Dragnea a hotărât.
Acum ne învârtim în jurul PSD-ului și PNL-ului. Ciolacu este președintele PSD el hotărăște ce face, și Ciucă la PNL. Vorbim despre Ciolacu și Ciucă. Să nu mai vorbim despre incoerența și lipsa de performanță. Despre aceste două personaje este vorba, unul mai breaz ca altul.
Să nu uităm că dl Ciolacu a fost propus de dl Dragnea. Pe criteriul să nu îi genereze probleme. Iar dl Ciucă de dl Iohannis pe exact același criteriu. Iar ei sunt cei care acum hotărăsc”, a punctat Silviu Predoiu.